I Japan, Kina og Sør-Korea er det en lang tradisjon hvor staten trår til og holder selskaper kunstig i live i håp om at de etter hvert skal våkne opp fra koma.

Resultatet er sjelløse zombie-selskaper som vandrer hvileløst rundt i den sørkoreanske økonomien uten å skjønne at de i realiteten er døde.

Betente sår

Entreprenørselskapet Keangnam Enterprises ekspanderte kraftig i fremvoksende markeder etter den siste finanskrisen i Asia på slutten av 1990-tallet. Selskapet står bak blant annet den høyeste skyskraperen i Vietnam. Nå er selskapet i realiteten konkurs.

Konsernsjef Sung Wan-jong begikk selvmord i april. Han etterlot seg et informasjon hvor han dokumenterte ulovlige pengegaver til ledende politikere, blant annet statsminister Lee Wan-koo. Lee gikk av på grunn av skandalen.

Selskapet ble fjernet fra Seoul-børsen i vår, men er blitt holdt kunstig i live av en statlig omstruktureringsbank som har overtatt gjelden selskapet hadde i andre finansinstitusjoner. Porteføljen til Korea Development Bank (KDB) består av 112 storselskaper.

Myndighetene er redde for å la storselskaper gå over ende i en konkurs som kan ramme arbeidsplasser og føre til ringvirkninger hos underleverandører. Selskapene holdes kunstig i live og karakteriseres som «zombie-selskaper» i Sør-Korea.

Utviklingsbanken er under press fra offentlige tilsynsmyndigheter om å la markedskreftene i større grad få avgjøre skjebnen til storselskaper som ikke lenger har livets rett.

- Det er på tide å foregripe begivenhetenes gang. Vi må skape en positiv sirkel hvor kapital strømmer inn i produktive områder og vekk fra uproduktive bransjer ved å fjerne de betente sårene i økonomien, sier styreformann for Sør-Koreas Financial Services Commission, Yim Jong-yong, til Reuters.

Industri i krise

Blant zombie-selskapene er skipsverftet Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering som ble reddet etter Asia-krisen på slutten av 1990-tallet med flere titall milliarder kroner i lån og subsidier.

I årets første halvår fikk skipsverftet et underskudd på over 20 milliarder kroner.

Utviklingsbanken KDB har som oppgave å omstrukturere gjeld og få inn nye investorer for deretter å trekke seg ut. I realiteten har de blitt sittende som majoritetseier i mange av selskapene og fungert som garantist for nye lån.

- KDB har støttet selskaper som har vært gjennom en vanskelig periode på grunn av gjeldsproblemer. Nå som denne jobben er over har KDB innfridd investeringsformålet, sier Yim til Yonhap News Agency.

Ifølge den sørkoreanske sentralbanken har over 15 prosent av landets selskaper ikke vært i stand til å betjene renter på lån fra driftsoverskuddet de siste tre årene.

«Økningen av zombie-selskaper er kredittnegativt for sørkoreanske banker. Vi forventer at eksponering til store næringslivslån utgjør en betydelig risiko for kvaliteten på bankenes utlån», skrev kredittvurderingsselskapet Moody’s i en rapport på den sørkoreanske økonomien i sommer, ifølge Financial Times.

Sørkoreanske husholdninger har den høyeste forbrukergjelden av alle fremvoksende økonomier, ifølge Korea Times.

Lavere vekst i Kina, som er blitt det største eksportmarkedet, skaper problemer for industrien.

Nye statistikker viser at utnyttelsesgraden i fabrikkene falt til 74,3 prosent i august. Dette er det laveste nivået siden finanskrisen i 1997/98. Samtidig har lagerbeholdningene blitt bygd opp til rekordnivåer.

Meglertopper etterforskes

Konsernsjefen og flere andre i ledelsen i Kinas største meglerhus er under etterforskning for innsidehandel, bekrefter Citic Securities. Daglig leder Cheng Boming skal være arrestert, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

- Ryktene om denne etterforskningen har vært kjent en stund. Sentralmyndighetene kan bruke denne saken for å stramme inn reguleringer og innsidehandel i Kina, sier analysesjef Caston Pang hos Core-Pacific Yamaichi Hong Kong til Bloomberg Business.

Citic var et av verdens største meglerhus målt i børsverdi før markedskollapsen i Kina begynte på forsommeren.

Markedene

Det er lav aktivitet ved de asiatiske aksjemarkedene på onsdag formiddag med en oppgang i de fleste markedene - ledet av Japan og Sør-Lprea. Investorer venter på en avklaring fra USA på torsdag for å se om det kommer en renteøkning fra sentralbanken (Fed).

China National Erzhong Group, med den kinesiske staten som største eier, advarer om at de kan komme i mislighold på et obligasjonslån på 1 milliard yuan (1,3 mrd. kroner). Dette vil i tilfelle bli kun andre gang et statskontrollert selskap havner i mislighold.

Hedgefondsforvalter Kyle Bass er bekymret over situasjonen i kinesiske banker enn aksjemarkedet.

- De som ser på hvorvidt kinesiske aksjer går opp eller ned skjønner ikke hva det virkelige problemet er; det er lånene i banksektoren, sier Bass i et intervju med CNBC.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Tokyo-børsen gikk opp fra start

morten.iversen@dn.no