EU-kommisjonens visepresident Marcos Sefcovic, som har meglet fram avtalen, opplyser at den innebærer at Ukraina betaler russerne snaut 2.000 kroner (232 dollar) per 1.000 kubikkmeter gass mellom 1. oktober og 31. mars.

Det er et avslag på 160 kroner fra den opprinnelige kontraktfestede prisen. Årsaken til det er lavere russiske eksportavgifter.

Spleiselag

Den opprinnelige avtalen mellom landene ble stanset i juli. Russiske Gazprom nektet å levere gass til nabolandet så lenge gassen ikke ble betalt på forhånd, mens regjeringen i Kiev ikke ville betale prisen russerne krevde.

Nå har Ukraina forpliktet seg til å kjøpe 2 millioner kubikkmeter med gass for underjordisk lagring i oktober. Regjeringen vil bistå energiselskapet Naftogaz med 4,25 milliarder kroner til dette formålet.

Samtidig har EU-kommisjonen forpliktet seg til å hjelpe til med finansieringen av gasskjøpene gjennom «europeiske og internasjonale økonomiske institusjoner», heter det i en pressemelding.

Forsyner Vest-Europa

Ukraina må fylle lagrene sine med 19 milliarder kubikkmeter med gass for å sikre at de kommer seg gjennom den kalde vinteren på komfortabelt vis.

Russlands energiminister Alexander Novak sier at avtalen også vil sikre gassforsyninger til europeiske kunder. Ukraina er en viktig transittrute for gass til Vest-Europa.

Tidligere i år passerte Norge Russland og gjenerobret posisjonen som den største leverandøren av naturgass til Vest-Europa.

Les også:Oljebeltet får trøkken

Tour de Café

- Det som skal til er at sprit, tobakk, godis og kjøtt blir billigere i Norge

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Maria er Norges raskeste østersåpner:

Maria er Norges raskeste østersåpner
Maria Petersen er nybakt mester i Norwegian Oyster Battle. Denne helgen skal hun konkurrere mot verdenseliten. Se hvor raskt hun åpner ti østers.
01:39
Publisert: