Statsministeren varsler at han er klar til å lede landet videre.

– Vi vil gi beskjed til presidenten om at den politiske kraften som fikk flest stemmer er klar til å forme regjering, sier Coelho i en TV-tale natt til mandag.

Valgresultatet viste at statsministerens sentrum-høyre-koalisjon får en oppslutning på 38,5 prosent da så godt som alle stemmene var talt opp. Dermed får koalisjonen ikke rent flertall, noe som skaper en viss form for politisk usikkerhet.

Opposisjonsleder gir seg ikke

Likevel ligger de langt foran opposisjonen og utfordrer Antonio Costa i sosialistpartiet, som får 32,4 prosent av stemmene.

Costa, som gikk til valg med et løfte om å lette på noen av de smertelige reformene som er blitt innført, var raskt ute og erklærte nederlag.

– Sosialistpartiet klarte ikke å nå målene sine, og jeg tar fullt politisk og personlig ansvar, sa Costa i en tale til sine tilhengere. Men han la til:

– Jeg kommer ikke til å gi meg som leder.

Et sentralt tema i valgkampen har vært statsminister Coelhos knallharde sparetiltak, med omfattende kutt i offentlige tjenester. Tiltakene har bidratt til å snu økonomisk krise til framgang, men har gått hardt ut over landets fattige.

Unikt

Landet er ute av flere år med økonomisk tilbakegang og er i år spådd en økonomisk vekst på 0,9 prosent. Arbeidsløsheten er på 12,4 prosent, ned fra 17 prosent for to år siden.

For å oppnå dette har Coelho blant annet kuttet trygder og sosialhjelp med en firedel.

Da statsministeren avga sin stemme i et valglokale i Lisboa, medga han overfor de mange journalistene der at de siste fire årene har vært tøffe for portugiserne.

– Men selv om folk har måttet ofre mye, er jeg overbevist om at politikken har vært riktig, sa han.

Dersom statsministeren lykkes i å danne regjering er han den første europeiske lederen som blir gjenvalgt etter å ha innført de harde internasjonale redningspakkene som fulgte i kjølvannet av finanskrisen i 2008.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Frykter en «gresk situasjon» i dette landet