I Sverige, akkurat som i Norge, er bekymringen stor over boligpriser som har galoppert til de store høyder de siste årene.

Men til tross for sterke advarsler fra mange hold, har det så langt vist seg vanskelig å gjøre noe for å stagge prisveksten.

Politikerne er rådville, og råd fra eksperthold om boligskatt og fjerning av rentefradrag er ignorert. Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 uttalte til DN igår at det nå er et ideelt tidspunkt å fjerne skattefradrag på gjeldsrenter, mens tidligere statsminister Göran Persson nylig kalte rentefradrag for absurd.

- Betydelig risiko

Nå kommer nye advarsler om en mulig boligboble i Sverige fra Konjunkturinstitutet (KI), melder svt.se.

Boligprisene i Sverige er opp 15 prosent det siste året og har doblet seg på ti år. Advarselen om at Sverige er på vei inn i en boligboble er den første i nyere tid fra den offentlige etaten som hører under Finansdepartementet.

– Det finnes en betydelig risiko for at prisene er på et ikke holdbart nivå. Nå begynner vi å bli bekymret. Vi er på vei til å havne i en situasjon som ikke er holdbar, man må bremse utviklingen i boligprisene, sier KIs generaldirektør Mats Dillén til svt.se.

Også flere internasjonale organisasjoner har advart om boligprisutviklingen i Norge og Sverige. Blant annet IMF som mener markert fall i boligprisene er en risikofaktor for norsk økonomi og OECD som advarer mot risikoen for en overoppheting i boligmarkedet og peker på nordmenns høye gjeldsgrad er et faremoment for norsk økonomi

 

Les også: Mener Norges Bank maler seg inn i et hjørne: - Kan bli tilnærmet umulig å høyne rentene noe særlig


Kan legge inn bud på alle boliger i landet som ikke er til salgs

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.