I en melding fra Det internasjonale fotballforbundet heter det at utestengelsen gjelder med øyeblikkelig virkning, og de tre er utestengt fra all fotball, både på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Bakgrunnen er saken om at Michel Platini, som også er visepresident i FIFA, i 2011 mottok en utbetaling fra FIFA-president Sepp Blatter på to millioner sveitserfranc (vel 17 millioner kroner). Dette skal være betaling for arbeid Platini gjorde for organisasjonen rundt årtusenskiftet.

Valcke er også under etterforskning og er tidligere suspendert fra stillingen sin på grunn av beskyldninger om ulovlig salg av billetter.

Det er også klart at utestengelsen som er iverksatt nå og som gjelder for 90 dager, kan bli utvidet i ytterligere 45 dager, heter det i avgjørelsen fra FIFAs etiske komité.

Det ble også kjent at den tidligere visepresidenten i FIFA, sørkoreaneren Chung Mong-joon er utestengt i seks år og ilagt en bot på 100.000 sveitserfranc (850.000 kroner).

Rasende

Like før den etiske komiteen offentliggjorde sin beslutning om å utestenge de tre toppene, var ryktene sterke om hva som ville komme. Det gjorde UEFA-president Platini rasende.

Franskmannen sa i en uttalelse at han i løpet av de siste ukene har understreket sin vilje til å samarbeide fullt ut med myndighetene, når det gjelder de strengeste prosedyrereglene. Han kritiserte FIFA for å ha gitt blaffen i disse reglene.

– Dette er en alvorlig sak, gitt at denne informasjon ser ut til å ha kommet fra en offisiell FIFA-kilde, og at FIFAs etiske komité ennå ikke har fattet en beslutning, sa han i uttalelsen som kom like før den offisielle beslutningen.

Han la ikke skjul på at måten saken var kommet ut på var totalt uakseptabel. Platini mente dette var et forsøk på å sverte og ødelegge ryktet hans.

– Jeg har alltid opptrådt og uttrykt meg med ærlighet, mot og oppriktighet, fordi det er min morale plikt.

Uavhengig rettsinstans

Platini mener en objektiv og uavhengig rettsinstans må belyse hendelsene som gjorde at FIFAs etiske komité åpnet etterforskningssaken mot ham.

– Denne morgenen sendte jeg inn det som er nødvendig for å stille som presidentkandidat i FIFA. Som jeg har gjort siden 2007, vil jeg oppfylle mine forpliktelser etter samråd med UEFAs 54 medlemsland, som jeg vil innkalle til møte i Nyon om kort tid.

– Jeg er sikker på at vi vil overvinne disse problemene med full åpenhet og samhold som gir fotballen sin styrke, understreket Platini.

Han meldte seg tidligere som kandidat til å overta som president i FIFA når Blatter etter planen skal gå av i februar neste år. Franskmannen ble lenge sett på som storfavoritt til å vinne fram, men er nå kraftig svekket.

Les også:
Asia i dag: Dette er en 100 mrd. dollar gorilla  
Nå blir det vanskeligere å få boliglån
Milliardkontrakt til Kværner på Johan Sverdrup
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.