Før septembermøtet i Federal Reserve var det lenge ventet at sentralbanken ville løfte renten for første gang siden finanskrisen. I en lengre periode har de økonomiske dataen fra USA sett stadig bedre ut og arbeidsledigheten har sunket betraktelig. Likevel ble det ikke noen renteheving.

Torsdag kveld norsk tid offentliggjordes referatet fra rentemøtet. Det viser at en snikende frykt for at inflasjonen fortsatt vil holde seg under målet på to prosent var årsaken til at rentehevingen ble skjøvet frem i tid.

Som så mange andre sentralbanker styrer også The Fed etter to mål; robust arbeidsmarked og stabil inflasjon, skriver The Wall Street Journal.

Den ventede renteheving vil bli den første på nærmere ti år, og på rentemøtet var styremedlemmene enige om at de var nær målet om full sysselsetting. Men de var ikke overbevist om inflasjonen. Ifølge avisen ser det ut som medlemmene må bli mer overbevist om at inflasjonen ikke vil fortsette å ligge under inflasjonsmålet.

«Mange medlemmer sa at bedringen i arbeidsmarkedetsforholdene møtte eller snart møtte en av kriteriene for en normalisering av finanspolitikken», heter det i referatet.

«Men noen indikerte at dere overbevisning om at inflasjonen gradvis vil nå målet om to prosent i et mellomlangt perspektiv hadde ikke økt», står det videre.

At renten ikke ble satt opp ved sist møte kan ha bidratt til et fortsatt sterkt aksjemarked, tror mange markedsobservatører i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.