I et gjesteinnlegg i DN på mandag skriver Daniel Gros, leder for Center for European Policy Studies, at Tysklands dominerende posisjon i Europa er i ferd med å svekke seg:

- Hvis man tar utgangspunkt i «myk makt», bidrar selve troen på at Tyskland er sterkt til å styrke landets status og strategiske posisjon. Men det kommer ikke til å ta lang tid før folk begynner å merke at årsaken til denne oppfatningen - at Tysklands økonomi fortsatte å vokse mens de fleste andre euroland opplevde langvarige nedgangstider - er en enestående situasjon som snart kommer til å ta slutt, skriver Gros.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener Europas største økonomi står overfor et vendepunkt. Nå må tyskerne øke sitt eget forbruk for å holde hjulene igang, påpeker han.

- Økonomien bli mer innlandsdrevet, sier Andreassen, som frykter at dette kan by på utfodringer:

- Landet har et problem med et lønnsnivå som er for lavt. Alt i alt kan man si at tyskerne egentlig er for konkurransedyktige: De har et for lavt kostnadsnivå, for lave inntekter i husholdningene og for lavt forbruk. De har tatt for mye av den tyske medisinen - og spart for mye, for lenge, mener han.

- Sårbar økonomi

For et drøyt tiår siden ble Tyskland fremdeles omtalt som «europas syke mann», med en arbeidsledighet som var blant de høyeste på kontinentet.

Siden den gang er bildet snudd på hodet av en rekke strukturelle og økonomiske reformer. I dag fortsetter den for lengst friskmeldte økonomien å vokse, men i svakere enn tidligere.

Nylig kuttet tyske myndigheter vekstanslagene for i år fra 1,8 til 1,7 prosent, målt i brutto nasjonalproduktet (bnp). Årsaken er særlig svakere økonomisk utvikling i Kina og andre såkalte fremvoksende økonomier, samt at sanksjonsstriden med Russland rammer handelen.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-Gruppen understreker en sårbarhet i økonomien.

- Tyskland har hatt veldig lave lønninger, noe de har hatt stor glede av ved å kunne eksportere til hele verden. Landet gjør det bra på eksportmarkedene, men har også en stor sårbarhet, sier han.

- Heldigvis har privatkonsum og inntjening tatt seg noe opp. Takket være flyktningskrisen gjelder dette også offentlig konsum, påpeker Eika-Gruppens sjeføkonom.

Samtidig stiller økonomene spørsmålstegn ved om dette er nok.

Burde økt mer

Veksten i det private innenlandske forbruket steg med 0,9 prosent i 2014 og er ventet til 1,8 prosent i år.

Samtidig er dagens ledighetsrate på 6,4 prosent, den laveste etter Tysklands gjenforening, ifølge Bloomberg News.

Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener utviklingen bare burde bety et enda høyere forbruk enn det tyskerne har i dag.

- Lønnsveksten kan øke en god del før det blir et problem, mener han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Kristian Monsen Røkke: nedturen vil vare

Kristian Monsen Røkke: nedturen vil vare
32-åringen tar med seg erfaringen fra USA når han skal lede Akastor gjennom krisen
02:04
Publisert: