Gjelden i fremvoksende land var på 58.600 milliarder dollar (505.000 milliarder kroner) ved inngangen til 2015, ifølge nye beregninger foretatt av Institute of International Finance (IIF).

Økningen er 28.000 milliarder dollar på under seks år.

Historisk høy gjeld

Det er spesielt i de fremvoksende landene i Asia at gjeldsveksten har vært høy. I land som Kina, India, Indonesia, Sør-Korea og Thailand er det blitt enklere for husholdninger å få tilgang til huslån og forbrukerlån.

«Med svak vekst og økt risiko for deflasjon for den globale økonomien, kan den relativt høye gjelden i disse landene bli en byrde for husholdningene, holde tilbake det private forbruket og smitte videre og føre til en laber økonomisk vekst», skriver IIF i en ny rapport.

Institusjonen er bekymret over gjeldsoppbyggingen. Lave renter i mange år har ført til en høy oppbygging av forbrukergjeld.

«Denne gjelden er høy i historisk sammenheng», skriver IIFs økonomer i rapporten.

Eiendomsmarkedet har spilt en viktig rolle. I Hong Kong har eiendomsprisene økt med i gjennomsnitt 150 prosent siden 2008.

«I mange, men ikke alle av disse landene, har gjeldsøkningen vært forbundet med stigende eiendomspriser – ofte ledsaget av en oppmykning av utlånsstandardene», skriver IIF.

Den globale gjelden har økt med 50.000 milliarder dollar siden 2009 til 240.000 milliarder dollar. Dette er over tre ganger høyere enn verdens bruttonasjonalprodukt på over 77.000 milliarder dollar.

Risiko fra lav vekst

Asia leder an med høyest gjeldsvekst i næringslivet, husholdningene og finanssektoren. Unntaket er offentlig sektor hvor myndighetene har vist tilbakeholdenhet og ikke økt gjelden like mye som blant annet industrilandene i Europa.

Land som Filippinene, Indonesia og Thailand har en offentlig gjeld på under 50 prosent av bruttonasjonalproduktet (bnp). Husholdningsgjelden i Malaysia og Thailand har mer enn fordoblet seg på seks år til nesten 90 prosent av bnp.

«Svakere økonomisk vekst i Thailand, økende mislighold og eksponering til sårbare lavinntektsgrupper utgjør en risiko for finanssektoren. Dette kan forverres hvis den økonomiske aktiviteten forblir veldig svak over en lengre periode», skrev kredittratingselskapet Fitch i en rapport tidligere i år.

Den økonomiske veksten i Thailand i år forventes å havne på under tre prosent.

Økt deflasjonsfrykt

IIF er bekymret for svak prisvekst og at denne kan sende land inn i deflasjonsspiral. Den kinesiske prisveksten endte på 1,3 prosent i oktober – under halvparten av inflasjonsmålet til myndighetene på tre prosent.

- Risikoen for deflasjon har forsterket seg. Dette krever at sentralbanken engasjerer seg i mer aggressive lettelser, sier Asia-direktør Liu Li-Gang hos Australia & New Zealand Banking Group til Bloomberg Business.

Den kinesiske sentralbanken har foretatt seks rentekutt det siste året og kuttet reservekravet til bankene for at de kan øke utlån. Den økonomiske veksten for 2015 forventes å havne på like under syv prosent.

De kinesiske produsentprisene falt med 5,9 prosent i oktober.

«Dette er i samsvar med hva innkjøpssjefsindeksen for oktober viste. Det viser at det er alvorlige overkapasitetsproblemer og svak innenlandsk investeringsetterspørsel», skriver Nomura Securities i en markedsoppdatering på tirsdag.

I Thailand har forbrukerprisene falt sammenhengende de siste ti månedene. Prisveksten på Filippinene i september var den laveste som noensinne er registrert med 0,4 prosent. For ett åt siden var prisveksten på 4,3 prosent.

Markedene

Det er nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag formiddag. Alle aksjemarkedene falt ved børsåpning, men ved lunsjtider i Kina har børsene i Shanghai og Shenzhen klatret svakt opp.

De fleste aksjemarkedene har fulgt det amerikanske markedet, hvor de tre viktigste nøkkelindeksene falt med rundt en prosent – det største fallet på seks uker.

Sannsynligheten for en renteøkning i USA har økt til 68 prosent, ifølge CME Group.

- Det virker som at bekymringen over en renteøkning fra Fed om kort tid endelig er blitt fanget opp av de asiatiske markedene etter at de ristet av seg dette på mandag, skriver markedsanalytiker Angus Nicholson hos IG.

DN Direkte gir deg siste nytt om markedene fra Asia til Europa de neste timene.

 

morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.