Selskapene som er børsnoterte ved de to børsene i Shanghai og Shenzhen har en børsverdi på 7000 milliarder dollar. Nesten 100 millioner kinesere har investert i aksjer.

Fortsatt begrensninger

Til tross for børskollapsen i sommer har de fleste valgt å sitte på aksjene. Dette er det samme rådet som store internasjonale investorer gir, blant annet Goldman Sachs og Franklin Templeton Investments.

- Hvis du ser på totalavkastningen for A-markedet (ved Shanghai-børsen) siden det startet på begynnelsen av 1990-tallet er det faktisk ikke ille, sier verdipapirstrateg Kinger Lau hos Goldman Sachs i Hong Kong til Bloomberg.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har steget med over 3500 prosent siden dørene ble åpnet for aksjehandel for 25 år siden. I denne perioden har den amerikansk S&P 500-indeksen steget med 530 prosent. Samleindeksen for fremvoksende markeder er 320 prosent høyere.

Det er fortsatt begrensninger på rollen utenlandske investorer kan ha på det kinesiske aksjemarkedet. Småinvestorer står for 80 prosent av handelen.

- Det er skremmende at Shanghai-børsen var dominert av små, spekulative investorer i begynnelsen. Slik er det fortsatt. Få ville tro at utenlandske investorer ville ha en så begrenset rolle etter 25 år, sier Fraser Howie, som er forfatter av boken «Red Capitalism: The Fragile Financial Foundation of China’s Extraordinary Rise» til Bloomberg.

Lekegrind for millionærmigranter

Asias nyrike er blitt mer forsiktige og er mer interessert i å bevare formuen enn å ta høy risiko. Mange lokkes til Singapore. Byen forventes å få nesten 40000 nye dollarmillionærer innen 2019.

Singapore unngikk å havne i en resesjon i tredje kvartal. Årsaken var turiststrømmen til miniputtstaten i Sørøst-Asia. Utlendinger fra hele verden flokker til Singapore, som er en av de mest moderne og velstående stedene i verden.

Mange velger også å slå seg ned i Singapore. Eduardo Saverin etablerte Facebook sammen med Mark Zuckerberg. Da Facebook ble børsnotert ble han dollarmilliardær over natten.

Han har gitt fra seg sitt amerikanske pass og slått seg ned i Singapore – som mange tusen andre fra hele verden, i hovedsak fra Asia.

Frem til 2019 forventes antall dollarmillionærer i Singapore å øke med 18 prosent til 190000, ifølge en ny undersøkelse fra WealthInsight Intelligence Center. Dette er en høyere vekstrate enn hva den konkurrerende finansbyen Hong Kong vil få.

- Singapore voksende finansmarked, anerkjente banktjenester og overlegen livskvalitet gjør at rike fra nabolandene slår seg ned i Singapore. Vi forventer en stor tilstrømming av indiske og kinesiske millionærer, sier direktør Oliver Williams hos WealthInsight i en kommentar.

De siste fem årene har antall millionærer i Singapore økt med 17 prosent. I 2015 er en av 35 som bor i bystaten dollarmillionærer. Om fem år forventes andelen å være en av 30 i Singapore. Den samlede formuen til millionærene i Singapore er på 806 milliarder dollar.

Kina har over en million dollarmillionærer.

Jakter på luksus

Nyrike asiater har tradisjonelt reist til Hong Kong og Singapore for å handle luksus. En ny undersøkelse viser at de foretrekker nye shoppingmål. Tokyo, Seoul og Taipei klatrer opp på oversiktene som de mest populære luksusbyene i Asia.

- Hong Kong, fastlands-Kina og Macau har tapt – mistet andeler til Japan og Europa, sier seniordirektør Joel Stephen, som har ansvar for detaljhandelsanalyser hos CBRE til CNBC.

Japan har tradisjonelt vært et populært reisemål for eldre turister. Dette er i ferd med å endres. En svak valutakurs gjør at Japan er blitt et langt billigere reisemål.

- Detaljhandelen i Asia blir mer og mer konkurransedyktig. Kunder tar turen til kjøpesentrene igjen. Dette skyldes prisendringer i Europa, sier direktør Amrita Banta hos Agility Research & Strategy til CNBC.

Markedene

Det er et optimisme og et minirally underveis ved de asiatiske børsene på torsdag formiddag. Det er kommet signaler det siste døgnet fra den europeiske sentralbanken om nye lettelser, ifølge Reuters.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen nærmer seg 20000-nivået – for første gang på over tre måneder. Nye statistikker viser svakere investeringsaktivitet i japansk næringsliv.

Det amerikanske markedet vil holde stengt i forbindelse med Thanksgiving.

DN Direkte gir deg siste nytt om markedene fra Asia til Europa de neste timene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no