Feriealternativene for den russiske middelklassen skrumper kraftig inn.

- Stakkars den russiske middelklassen. Først kan de ikke reise til Egypt, nå Tyrkia. Duma-medlemmer krever utreisevisum. Jernteppet kommer opp igjen, skriver Anders Åslund på Twitter.

Åslund er seniorforsker ved Atlantic Council i Washington og han regnes som en av verdens ledende eksperter på Russland og de tidligere kommunistlandene i østblokken.

Fri rett til å reise var blant de sterkeste drivkreftene da russere og andre i øst kastet av seg åket under sovjettiden. Men økonomi, og ikke minst visumkrav, har de siste 25 årene gjort det komplisert for den jevne russer å besøke Vesten.

Men Tyrkia og Egypt har ikke slike begrensninger, og de to landene er inntil nå de mest populære ferielandene for russere. Gleden er gjensidig. Russere var ifjor den største turistgruppen til Tyrkia, med rundt tre millioner besøkende.

Fly og turisme i bakken
Men etter nedskytingen av det russiske Metrojet-flyet på vei fra feriebyen Sharm El-Sheik til St. Petersburg 31. oktober er charterturene fra Russland stoppet helt opp.

Og etter at tyrkerne skjøt ned et russisk kamply denne uken har de fleste russiske turoperatørene kansellert turene til Tyrkia. Mens russiske myndigheter har innført importforbud på omtrent alle varer fra Tyrkia.

På toppen av dette har USA og EU innført innreiseforbud for enkelte samfunnstopper innen politikk, næringsliv, militæret og offentlig ansatte, i forlengelsen av sanksjonene i forbindelse med annekteringen av Krim og krigen i Øst-Ukraina.

Nasjonalismen har også gode kår i Russland for tiden, og enkelte medlemmer av parlamentet Dumaen har tatt til orde for gjeninnføring av utreisevisum for russiske borgere. Slike utreisevisum ble fjernet etter kommunismens fall.

Det tredje store turistmålet for russerne, Dubai, er fortsatt åpent og visumfritt. Og Thailand og India frister også reiselystne russere med visumfritak.

Mørklagt ferieparadis
Men problemet er også at den russiske middelklassen er under kraftig press på grunn av den økonomiske krisen, hovedsaklig forårsaket av fallet i oljeprisen. Men også de vestlige sanksjonene.

Russerne har selv verdens største land selv å feriere i. Med annekteringen av Krim har de gjenerobret de gamle ferieparadisene fra sovjettiden, men for tiden er Krim uten strøm på grunn av en konflikt med Ukraina. Og mange steder i Ukraina er russerne nå mindre velkomne, på grunn av krigen øst i landet.

Les også:

Flertallet tror rentebunnen er nådd  

Analytiker: Merk deg at denne mannen har en tendens til å gjøre mer enn det som er forventet

Se DNtv: Du får ikke lignende utstyr på noen bil i denne klassen:

Spekket med utstyr
Se nye Opel Astra
01:24
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.