I tillegg til en lang rekke statsministre var også diktatorer og selverklærte republikanere blant dem den britiske dronningen Elizabeth møtte da hun ankom toppmøtet på Malta fredag.

The Commonwealth, eller Samveldet av nasjoner, består av 53 stater, hvorav de fleste er tidligere britiske kolonier. Fellesnevner for alle er de skal, i hvert fall utad, anerkjenne den britiske monark som deres overhode.

Den kanadiske utenriksministeren Stephane Dion kaller, ifølge The Brandon Sun, årets The Commonwealth for en «treningsleir» før andre svært viktig toppmøter kommende uker, i hovedsak om terrortrusselen og klima.

- For å si det sånn, under debattene her har det vært livlig, sier Dion.

Fransk preg

Fredag kommer også den franske presidenten Francois Hollande til Malta-møtet. Det er første gang en sittende fransk president er til stede og holder tale når hele The Commonwealth møtes. Hollande kommer rett fra Russland, hvor han argumenterte for en felles front i kampen mot militante islamistiske ekstremister. Han ventes også snakke om samme tema i møter med ledere til stede på Malta.

I tillegg vil Hollande, FN-sjef Ban Ki-moon og Storbritannias statsminister David Cameron lufte ideer som kan åpne for nye gjennombrudd på det stor klimatoppmøtet i Paris neste uke.

- Vi har ingen rett til å stjele arven til våre barn og barnebarn, sa britenes Prins Charles, da han stor for åpningen av samveldemøtet.  

Alternativ

Handel står også høyt oppe på agendaen i det to dager lange møtet på Malta. De siste månedene har det vært mye debatt blant britene om de bør forlate EU, en såkalt «Brexit». Når ordet «Brexit» brukes av EU-skeptikerne følger vanligvis ikke ordet «Commonwealth» langt etter, ifølge BBC. Årsaken er at nettopp tettere samarbeid i The Commonwealth nevnes som et alternativ til EU. I tillegg til nye og omfattende handelsavtaler.

The Commonwealth består av noen av de største og rikeste landene i verden, men også noen av de minste og fattigste. Mange av de tidligere britiske koloniene opplever nå kraftig økonomisk vekst og samveldenasjonene har samlet en større andel av den samlede verdiskapningen i verden enn EU.

For EU har det økonomisk vært en svært trøblete tid og nye utfordringer står i kø.

Trussel for EU

Terrortrusselen og konflikten i Midtøsten, med den største bølgen med flyktninger siden Andre verdenskrig, vil få konsekvenser for den allerede utfordrende gjenreisningen av europeisk økonomi. Det slår EU nå fast.

- Det er et antall konflikter i vårt nabolag og, med hensyn til sikkerhetsutfordringene, er det selvfølgelig noe vi må se spesielt nøye på i kjølvannet av terrorangrepene i Paris, sier EUs visekommisær Valdis Dombrovskis, ifølge Bloomberg.

- Men det er for tidlig nå å dra noen store konklusjoner hva gjelder konsekvensene av disse faktorene på økonomien, sier Dombrovskis.

Arbeidsløsheten i EU er ventet å falle fra antatte rekordnivåer rundt 9,2 prosent i 2016 til 8,9 prosent i 2017. Likevel fortsetter langtidsledigheten, ikke minst blant unge, å være for høy, understreker også EU-myndighetene. Samtidig er det klart at flyktningebølgen vil ha «en umiddelbar effekt på ytterligere offentlige utgifter».

Andre nyheter

Mulig konkursrekord: Børsverdien i spanske Abengoa, som operer i markedet for fornybar energi, er nærmest i fritt fall. Årsaken er at selskapet sliter med å komme frem til enighet med eksisterende og potensielt nye investorer om fortsatt finansiering. Ifølge CNBC har kreditorene utestående 20,2 milliarder euro i selskapet. Ender det med en konkurs vil det, ifølge Reuters, kunne bli den største i spansk næringsliv noensinne.

Lang julefri: Etter noen ytterst turbulente måneder ventes Volkswagen utvide juleferien til sine fabrikkansatte i år. Fabrikkene kommer i år til å holde stengt mellom 17. desember og 11. januar. Til sammenligning har de samme fabrikkene kun holdt stengt dagene mellom jul og nyttår tidligere. Det skriver Süddeutsche Zeitung. Det var i midten av desember at skandalen var et faktum og det ble kjent at bilgiganten har jukset med utslippstallene. Siden har salgstallene stupt, og årsaken til forlenget julefri ved fabrikkene skal nå være en direkte konsekvens av det. Forrige gang Volkswagen innførte en lignende produksjonsstopp var i forbindelse med finanskrisen rundt 2008.

Markedet: Nedgang i Shanghai og andre asiatiske børser smitter også over på markeder i Europa fredag. Uroen i Asia kom blant annet etter svake industritall i Kina og nyheten om at kinesiske myndigheter har igangsatt granskning av ledende meglerhus. Ikke minst falt gruveselskaper på europeiske børser fredag, på frykt for lavere etterspørsel fra nettopp Kina. Markedene i Europa er samtidig preget av spenning rundt møtet i Den europeiske sentralbanken (ECB) neste uke og hvorvidt nye hjelpepakker vil bli lansert for å få fart på den europeiske økonomien.

…og helt på tampen: Britene topper listen til storbanken ING over hvem som antas bruke mest penger på julegaver i år. Ifølge undersøkelsen, som omfatter 12 europeiske land og USA, så kommer britene til å bruke 420 euro i gjennomsnitt på gaver. Til sammenligning ventes amerikanerne bruke 360 euro.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.