På fredag møtes oljeministrene i OPEC for å diskutere oljeprisen, som falt med nesten fem prosent på onsdag. OPEC er splittet, hvor enkelte land ønsker at produksjonen skal reduseres for å øke oljeprisen.

Saudi-Arabia er mer opptatt av å beholde markedsandelene, men spørsmålet er om landet har finansielle muskler til å stå oppreist gjennom stormen.

Mektig prins

Det har vært utskiftinger i den saudiarabiske kongefamilien hvor en ny generasjon er i ferd med å innta maktposisjoner. Den 30 år gamle prinsen Mohammed bin Salman er forsvarsminister, styreformann for oljeselskapet Aramco og leder det økonomiske rådet i landet.

Eksperter på Saudi Arabia utelukker ikke at han kan komme med en overraskelse under toppmøtet på fredag. Venezuela har drevet aktiv lobbyvirksomhet for å redusere oljeproduksjonen med fem prosent – tilsvarende 1,5 millioner fat dagen.

- Han har ansvar for alt. Dette vil til syvende og sist være et spørsmål om Saudi-Arabia er i stand til å tåle denne smerten et år til, sier analytiker Helima Croft hos RBC Capital Markets til The Telegraph.

Croft, som tidligere var analytiker hos CIA, sier at den eneste mannen som gjelder akkurat nå er den saudiarabiske prinsen.

Familiefeide for åpen scene

Han har tatt makt vekk fra den gamle garden, som har styrt Saudi-Arabia de siste tiårene. Dette gjelder også den økonomiske politikken.

«Den forsiktige diplomatiske politikken som er blitt ført av de eldre lederne i kongefamilien er blitt erstattet av en impulsiv, intervensjonspolitikk», skriver den tyske etterretningstjenesten BND, ifølge Die Welt.

Det årlige underskuddet på det saudiarabiske statsbudsjettet er på nesten 140 milliarder dollar i året – tilsvarende 20 prosent av bruttonasjonalprodukt.

- Det er en økende risiko for mislighold hos flere OPEC-land, som er frontlinjestatene i kampen mot Den islamske stat. Disse landene vil finne det vanskelig å finansiere dette når oljeprisen ligger på under 50 dollar fatet. Libya og Irak er på toppen av vår risikoliste i OPEC, sier Croft.

Den saudiarabiske kongefamilien er splittet.

«Det er en risiko for at en fryktelig familiefeide bryter ut i det åpne under «make-or-break»-toppmøtet», skriver den britiske avisen.

Frykter Fed-tabbe

For 18 måneder siden stupte valutaene i India og Indonesia da det gikk rykter i markedet om at USA forberedte seg på en renteøkning. Denne er blitt utsatt flere ganger, men nå tyder alt på at sentralbanken vil sette opp renten om knappe to uker – for første gang på nesten ti år.

Den amerikanske sentralbanksjefen skal holde en tale i den amerikanske kongressen på torsdag. Dette kommer en dag etter at sentralbanksjef Janet Yellen sendte sterke signaler om at det meste ligger til rette for en renteøkning i USA i midten av desember.

Ikke alle er overbeviste og det er nervøsitet hos investorer – i USA og i Asia.

- Det er mye som skjer. Oljen falt til under 40 dollar fatet. Det skapte nervøsitet etter at Yellen var ferdig med talen. Investorer så også på Fed-rapporter og var ikke spesielt fornøyde med hva de så. Det er fortsatt et åpent spørsmål om Fed vil gjøre en tabbe, sier direktør Art Cashin hos storbanken UBS til CNBC.

Venter på julenissen

På torsdag, før Yellen vil holde den viktige talen, vil den europeiske sentralbanken (ECB) holde et møte hvor det kan bli nye kvantitative lettelser. ECB kan gå i motsatt retning av den amerikanske sentralbanken, som med en renteøkning vil begynne å stramme inn. Sentralbanksjef Mario Draghi kan komme med nye tiltak – utover de månedlige støttekjøpene på 60 milliarder euro av rentepapirer.

- Det er vanskelig å se en klar markedskonsensus på hva julenissen Mario vil komme med på torsdag, sier sjeføkonom Carsten Brzeski hos finansinstitusjonen ING til CNBC.

Markedene

De fleste aksjemarkedene i Asia har falt torsdag formiddag, men det er lav aktivitet. Investorer venter på resultatene fra utspill fra sentralbanksjefene i USA og EU – i tillegg til OPEC-møtet på fredag.

«Det er en rekke svake rapporter fra tjenesteytende sektor i Asia. I Australia, Kina og Japan har innkjøpssjefsindeksene for tjenesteytende sektor svekket seg i november», skriver markedsanalytiker Angus Nicholson hos IG. https://www.ig.com/au/market-update/2015/12/03/asia-services-pmis-slump--equities-join-them-29402

DN Direkte vil følge markedene fra Asia til Europa de neste timene. Økonomiske statistikker og kommentarer fra sentralbanker og politikere denne uken vil påvirke rentenivået og verdensøkonomien for 2016.

Følg oss på DN Direkte.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no