Det er den svenske myndigheten Lagrådet, som vurderer lovforslag før de kan behandles av Riksdagen, som mener forslaget ikke holder mål juridisk.

– Lagrådet har en annen vurdering enn regjeringen om hvor alvorlig flyktningsituasjonen er, sier statssekretær Erik Bromander hos infrastrukturminister Anna Johansson.

Regjeringen er uenig i avgjørelsen og kommer til å se nærmere på hvordan de kan gå videre med saken, ifølge statssekretæren.

Hastverk

Den svenske regjeringen foreslo i begynnelsen av september en lovendring for å håndtere den økende flyktningstrømmen. Blant annet vil regjeringen ha mulighet for å stenge Øresundsbroen i akutte situasjoner og innføre ID-kontroller på busser og tog før jul.

Lagrådet mener lovforslaget er dårlig underbygd, bærer preg av å være forhastet og ikke verner om menneskers rett til å søke asyl godt nok. Rådet påpeker at forslaget gjelder «unntakstilstandlignende lovgivning».

– Forslaget har ikke den kvaliteten som er nødvendig for et så alvorlig og inngripende tiltak, sier Olle Stenman i Lagrådet til Expressen.

– Trekk forslaget

Regjeringens forslag fikk kritikk fra flere hold da det ble lagt fram.

– Det er alvorlig og kommer til å føre til en uthuling av asylretten i Sverige og hele EU, sa Miljöpartiets riksdagsrepresentant Carl Schlyter til nyhetsbyrået TT.

Centerpartiets justispolitiske talsmann, Johan Hedin, er kritisk til at regjeringen vil ignorere rådets kritikk.

– Jeg kan ikke huske noe annet tilfelle hvor regjeringen går mot Lagrådet, sier han og mener regjeringen bør trekke forslaget.

Trafikkproblemer

Omkring 75.000 mennesker reiser daglig mellom Sverige og Danmark med tog, bil og andre kjøretøy. En stengning av grensene vil ikke omfatte togtrafikken, men sjefanalytiker ved Öresundsinstituttet, Britt Andresen, har tidligere sagt at en stengning av broen vil skape store problemer for de reisende.

– Folk reiser til Kastrup flyplass i København, på ferie og firmaturer, i tillegg til at 15.200 pendlere krysser broen mellom Malmö og København hver dag, sier Andresen.

ID-kontroller vil redusere trafikken, mens en stengning av grensene vil spesielt påvirke pendlerne, butikkene, turistnæringen samt Kastrup flyplass.
 

Les også: Prishopp på juleshopping

Sjeføkonom advarer om asylkostnad: - Debatten må tas

Laveste oljepris på nesten syv år

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting:

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting
Klimaisen skapte en av de lengste køene under klimamøtet i Paris, er en del av iskremprodusenten Ben & Jerry's klimakampanje.
02:11
Publisert: