Den japanske økonomien unngikk så vidt å havne i en resesjon i tredje kvartal. En revidering av underlagsmaterialet viste at verdens tredje største økonomi fikk en overraskende vekst. Den høyere aktiviteten har fortsatt inn i inneværende kvartal.

Øker kontantbeholdningen

Japansk næringsliv ble oppfordret i vår av statsminister Shinzo Abe og sentralbanksjef Haruhiko Kuroda om å gi ansatte en kraftig lønnsøkning. De holdt igjen. Under årets lønnsoppgjør ble det kun gitt småpenger til ansatte i de største selskapene.

Det forventes økt press mot storselskapene etter at en ny rapport fra sentralbanken  viser at selskapene har økt kontantreservene og bankinnskuddene det siste året med 6,1 prosent til 247000 milliarder yen (17700 mrd. kroner).

Dette er en ny rekord i Japan.

Som en del av «Abenomics»-strategien skal det skapes prisvekst i Japan. Denne sitter langt inne. Japanske forbrukere er forsiktig med å bruke penger og de har over 120000 milliarder kroner oppspart. 53 prosent av dette er kontanter og bankinnskudd.

Lavere priser på energi og råvarer har gjort det vanskeligere å nå målet om en prisvekst på to prosent. Fristen er utsatt flere ganger – sist til 2017.

Abe ønsker at næringslivet og det japanske folk bruker mer penger. De siste statistikkene viser at det er skepsis til «Abenomics»-planene om at målet om en prisvekst skal innfris.

- De siste statistikkene viser at inflasjonsforventningene ikke øker mye. Bedriftene ser fortsatt ikke hvorfor det er fornuftig å øke investeringene basert på uttalelsene fra Abe og sentralbanksjef Kuroda, sier Japan-økonom Hiroshi Shiraishi hos BNP Paribas til Bloomberg.

Lavere forventninger

Det er tre år siden Abe ble valgt som statsminister. Han har klart å skape en ny optimisme i Japan. Eksportørene har fått drahjelp fra en kraftig svekkelse av valutaen fra 78 yen mot en dollar til dagens nivå på rundt 123 yen.

Børsnoterte japanske selskaper har lagt bak seg nok et kvartal med rekordstore overskudd. Analytikere hos Citigroup har gjennomført en undersøkelse som viser at den svake yenkursen stod for 60 prosent av veksten i overskuddet før skatt i siste kvartal.

- Det er best å unngå forventninger om at valutaeffekten skal gi bedre inntjening i fremtiden. Det er vanskelig å forvente at yenkursen skal fortsette å svekke seg. På rundt 125 yen mot dollaren er den allerede på et bra nivå. Fremover vil det være viktigere å se hvor mye bedre inntjeningen faktisk er, sier fondsforvaltersjef Junichi Misawa hos Sumitomo Mitsui Trust Asset Management til Japan Times.

Credit Suisse tror at den japanske valutaen skal svekkes ytterligere – til 130 yen mot en amerikansk dollar i løpet av de neste 12 månedene. Lavere inntakskostnader fra fallet i råvareprisene hjelper fortsatt japanske industriselskaper.

- Fra nå av vil det være selskapenes evner til å selge og tjene penger som vil bli testet. Det neste regnskapsåret vil bli et år hvor japanske selskaper må bevise at de kan levere med faktiske resultater, sier sjefsporteføljeforvalter Masamitsu Ohki hos Fivestar Asset Management til den japanske avisen.

Telenor-selskap kjemper om dyr 4G-lisens

Telenors deleide thailandske mobiltelefonselskap Total Access Communication (DTAC) er med i budrunden om to gjenværende 4G mobiltelefonlisenser.

Auksjonen startet på tirsdag og fortsetter torsdag formiddag – med rekordhøye priser. Prisen på hver av de to lisensene har passert 50 milliarder baht (12,2 milliarder kroner).

Under den forrige budrunden kastet DTAC kortene etter at prisen passerte 17 milliarder baht. To konkurrenter fikk tilslaget på rundt 40 milliarder baht – 10 milliarder baht (2,6 mrd. kroner) mindre enn hva prisen ligger på etter 113 budrunder.

Analytikere forventet at DTAC og konkurrenten AIS ville gå seirende ut av de to lisensene i 900 MHz-spektrumet, men til lavere priser enn hva som ble oppnådd under den forrige auksjonen i november.

«Det er mulig at AIS og True vil bli auksjonsvinnere. I og med at 900 MHz er så viktig for DTAC kan True prøve å sikre seg deler av spektrumet for å svekke DTACs posisjon», skriver den engelskspråklige avisen The Nation på torsdag.

Aksjekursen på DTAC har falt med fem prosent etter en times handel ved Bangkok-børsen. Aksjekursen – og børsverdien – på selskapet har falt med over 65 prosent siden våren 2014.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene har stått i mot renteøkningen i USA på onsdag bedre enn hva mange fryktet. Det har vært et børsrally ved Tokyo-børsen torsdag formiddag med en oppgang på 2,5 prosent før investorer begynte å redusere posisjonene.

- Japanske aksjer klatrer på grunn av oppgangen i det amerikanske aksjemarkedet. Markedet tar rentebeslutningen som et tegn på at den amerikanske økonomien er strek. Selv om renteøkningen betyr slutten på billige penger, er en robust økonomisk oppgang i USA selvsagt bra for aksjemarkedet, sier analytiker Shingo Ide hos NLI Research Institute til den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no