Da finanskrisen satte inn i USA og Europa i 2008 svarte kinesiske myndigheter med en stor tiltakspakke på nesten 5000 milliarder kroner. I tillegg fikk bankene marsjordre med beskjed om å øke utlånene. Mye endte opp i eiendomssektoren og sendte eiendomsprisene rett til værs.

Fra aksjer til eiendom

Etter flere år med ville tilstander i eiendomsmarkedet, hvor det gikk sport i å kjøpe leiligheter for deretter å selge videre i løpet av dager – ofte med en gevinst på 20-30 prosent - svarte myndighetene med innstramminger i håp om å hindre at dette skulle bli en boligboble.

For to år siden begynte luften å gå ut av boblen. Eiendomsprisene falt i pressområdene rundt storbyene langs kysten og eiendomsboblen ble mindre – uten at den sprakk. Investorer trakk penger ut av eiendomsmarkedet og plasserte de i aksjemarkedet.

Aksjemarkedet gikk på en smell i sommer hvor børsverdier på over 30000 milliarder kroner forsvant. Myndighetete har prøvd å beskytte småinvestorer fra store tap. Nå er de tilbake i eiendomsmarkedet.

- Politiske tiltak har ført til økt boligsalg. Disse forventes å fortsatt ha trekkraft fremover, sier seniorforsker Liu Jianwei hos China National Bureau of Statistics (NBS) i en kommentar.

Prisstatistikkene viser at de kinesiske eiendomsprisene i de 70 største byene økte i november med i gjennomsnitt 0,9 prosent. Det er kystbyene som leder an i oppgangen; i Beijing og Shanghai øker prisene med henholdsvis med 7,7 og 13,1 prosent.

- De fleste tiltakene har vært rettet mot etterspørsel. Jeg tror myndighetene vurderer hva de kan gjøre med tilbudssiden. Etterspørselen er ikke ubegrenset, sier eiendomsanalytiker Du Jinsong hos Credit Suisse til Bloomberg TV på fredag.

Høy prisvekst

Det koker i eiendomsmarkedet i Shenzhen – den kinesiske grensebyen som ligger like nord for Hong Kong. I november økte eiendomsprisene med i gjennomsnitt 43,9 prosent, ifølge NBS.

I november ble 550 nye leiligheter lagt ut i Colourful Garden-prosjektet i Shenzhen. 70 prosent ble solgt i løpet av en uke. Et krypinn på 50 kvadratmeter selges for over 3,5 millioner kroner - en kvadratmeterpris på 70000 kroner.

Nærheten til Hong Kong, hvor eiendomsprisene har økt kraftig siden 2008, er viktig for mange.

- Vi ser at mange fra Hong Kong kjøper eiendom i Shenzhen. Selv om prisene øker raskt er det fortsatt rundt halvparten av du må betale i Hong Kong, sier eiendomsanalytiker Jeffrey Gao hos den japanske finansinstitusjonen Nomura til Financial Review.

En ny undersøkelse Reuters har foretatt viser at eiendomsprisene forventes å øke med to prosent i Kinas storbyer i gjennomsnitt i 2016.

Nye investeringer i den kinesiske eiendomssektoren fortsetter å øke. Viser offentlige statistikker. I november økte investeringene med 1,3 prosent. Dette er imidlertid den laveste veksten på flere år. For ett år siden økte investeringene med 11,9 prosent.

Eiendomsgigant i spill

Kinas største, og ofte kalt landets mest profesjonelle eiendomsselskap, er satt i spill. China Vanke har fått en ny investorgruppe inn på eiersiden med en 22 prosent eierpost.

Grunnlegger og styreformann Wang Zhi er rasende.

- Disse folkene er ikke velkomne som aksjonærer. De er ikke til å stole på, sa Wang i et møte med ansatte denne uken, ifølge Sina Finance.

Forsikrings- og eiendomsselskapet Jushenghua og livsforsikringsselskapet Foresea Life har gått forbi China Resources Group til å bli selskapets største investor. Aksjekjøpet lånefinansiert, ifølge en børsmelding.

- Dette er altfor aggressivt og vanskelig å forstå, sier en eiendomsanalytiker i en finansinstitusjon til South China Morning Post.

Aksjekursen på China Vanke steg med 10 prosent i det handelen startet på fredag – maksimalt før handelen automatisk ble stoppet. På under tre uker har aksjekursen for Kinas største eiendomsselskap steget med 75 prosent.

Selskapet har en børsverdi på 242 milliarder yuan (327 milliarder kroner). Dette gjør selskapet til det femte største børsnoterte eiendomsselskapet i verden.

Markedene

Lavere olje- og råvarepriser tynger på de asiatiske aksjemarkedene på fredag etter oppgangen etter renteøkningen i USA tidligere denne uken.

Prisen på nordsjøolje Brent nærmer seg det laveste nivået på 11 år etter å ha falt med 0,7 prosent det siste døgnet til 37,19 dollar for leveringer i januar.

Fienden for markedene er fallet i energiprisene, skriver IG Markets i en markedsoppdatering.

«I kjølvannet av renteøkningen har vi sett dramatisk utvikling i sentralbanken. Taiwan har kuttet renten, Hong Kong og Mexico har økt renten. Argentina har fjernet kapitalkontrollen og devaluert valutaen med 30 prosent. Etter gårsdagens oppdrift i aksjemarkedet, ser de asiatiske markedene ut til å gi seg. Markedene har begynt å vite hvem som er fienden – den fortsatte nedgangen i energiprisene», skriver markedsanalytiker Angus Nicholson hos IG Markets.

DN Direkte vil følge markedene fra Asia til Europa de neste timene. Følg oss på DN Direkte.

 

Les også: Ny forurensingsalarm i Kina

 
Asia i dag: Kinas "Warren Buffett" savnet  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no