Det var en tydelig frustrert statsminister som holdt nyttårstale til japanske velgere denne uken. Shinzo Abe har sittet som statsminister i over tre år og i slutten av 2014 fikk han fornyet tillit fra velgerne. I sommer er det valg til Overhuset i nasjonalforsamlingen.

- Utfordringer, utfordringer og enda flere utfordringer, sa Abe da han skulle oppsummere 2015 i nyttårstalen.

Kamp om Overhuset

Japan unngikk så vidt å havne i en økonomisk resesjon i tredje kvartal. Målet om å skape en prisvekst på to prosent har ikke blitt innfridd ved inngangen til 2016, slik planen var. Sentralbanken og regjeringen har et lite håp om at dette skal være mulig våren 2017.

Abe lanserte en tretrinns økonomisk strategi da han ble innsatt som statsminister. «Abenomics»-strategien har som hovedmål å skape en stabil prisvekst og dermed få japanske forbrukere tilbake i butikkene og bruke penger på seg selv.

Han har fått god støtte fra sentralbanken, som kjøper statspapirer og har sørget for at valutaen har svekket seg fra 78 yen mot en dollar til over 120 de siste månedene. Dette har gitt eksportørene drahjelp.

Morgan Stanley tror ikke dette vil vedvare. Den amerikanske finansinstitusjonen kaller 2016 «Yenens år» i en ny rapport og tror den japanske valutaen vil styrke seg fra til 115 yen mot dollaren.

- Frem til juli vil Abes prioritering være å sørge for en seier i Overhuset, sier politisk analytiker Michael Cucek ved Waseda University til nyhetsbyrået AP.

Den nye samurai

Abe innser at det ikke holder med rene pengepolitiske tiltak for å lykkes med å få Japan på rett spor. Det må reformer til i det japanske samfunnet for å gjøre landet mer konkurransedyktig.

Befolkningen forventes å krympe fra 130 millioner mennesker til under 90 millioner innen 2065. Andelen pensjonister vil øke fra 25 prosent i 2015 til over 35 prosent i 2030.

- Vi skal få resultater med reformer. Jeg ser på meg selv som Abarenbo Shogun, sa Abe i nyttårstalen.

Abarenbo Shogun er en kjent historisk skikkelse i Japans historie. Han går under navnet røvergeneralen og er respektert for måten han gjennomførte endringer i det japanske samfunnet, fjernet korrupsjon, reduserte sløseri i offentlig forvaltning og introduserte samurai-verdier i samfunnet.

Samuraiene fulgte en æreskodeks – en krigerens vei - som beskrev hvordan en samurai skulle leve og dø. Oppriktighet, tapperhet, selvbeherskelse, ærbødighet overfor foreldre og en høflig opptreden var viktige dyder i denne kodeksen.

Det samme var trofasthet og usvikelig lydighet overfor overordnede. Disse tradisjonene varte lenge etter samuraiene, og var viktig i den japanske hæren helt til etter andre verdenskrig. Samuraiene mistet de fleste av sine privilegier under Meijirestaurasjonen i 1868.

Det er disse samurai-verdiene Abe mener Japan trenger fremover og som han lover å etterleve – blant annet ved å våge å ta beslutninger.

Internasjonal ekspansjon

I nyttårstalen lovet han også å støtte opp rundt japanske selskaper som har spissteknologi og er i stand til å konkurrere effektivt internasjonalt.

 Eksport av landets jernbaneteknologi prioriteres. Kina er i ferd med å modernisere jernbanenettene i Sørøst-Asia, Sentral-Asia og videre mot Midtøsten. Dette er en del av Silkevei-prosjektet, hvor målet er å knytte regionen tettere mot Kina med blant annet infrastruktur.

- I den globaliserte verden vi befinner oss i skal ikke myndighetene nøle med å gi sin fulle støtte til individuelle selskaper, sa Abe til en gruppe rådgivere idet han inntok statsministerkontoret for vel tre år siden, skriver Nikkei Weekly.

Det jobbes for tiden hardt med å overbevise Malaysia, Singapore og USA om å benytte japansk teknologi til å bygge hurtiggående jernbane. Dette er kontrakter som vil være verdt flere hundre milliarder kroner for japanske leverandører.

- En amerikansk beslutning om å benytte japanske jernbaneteknologi vil ha en enorm betydning på beslutningen til fremvoksende markeder om å gjøre det samme, sier en rådgiver til Abe til Nikkei Weekly.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene var nervøse da handelen startet på tirsdag morgen, men dette har roet seg utover formiddagen etter at den kinesiske sentralbanken stilte opp med ekstra likviditet i markedet.

DN Direkte vil følge markedene de neste timene. Det skjer mye på de asiatiske markedene og ingen blir overrasket om panikken igjen setter inn i Kina.

 

Les også: - En litt voldsom reaksjon

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no