Handelen ved de to børsene i Kina ble automatisk stanset på mandag etter at nøkkelindeksene ved Shanghai- og Shenzhen-børsene falt med over syv prosent. Myndighetene har tatt i bruk en «sikring» for å forhindre panikksalg når alle løper mot utgangsdøren.

Sårbar finanssektor

For seks måneder siden var det full panikk ved de kinesiske børsene. Småinvestorer ville selge aksjer – for enhver pris. Myndighetene kom på banen med tiltak som ble solgt inn som en «nasjonal dugnad».

Aksjonærer med over fem prosent av aksjene i et børsnotert selskap fikk forbud mot å selge aksjer. Dette skulle opphøre førstkommende fredag. Nå er det utsatt på ubestemt tid og innsideinvestorer er forhindret fra å selge aksjer.

Den amerikanske finansinstitusjonen Bank of America Merrill Lynch er pessimistiske og tror at nøkkelindeksen ved Shanghai-indeksen vil avslutte 2016 på 2700-nivået – nesten 30 prosent lavere enn hva den var da året startet.

På onsdag ligger den på 3310 og var på over 5000 i juni i fjor.

«Kinesiske aksjer er dyre. Hvis bankene fjernes blir det bare dyrere», advarer leder for verdipapirstrategi hos finansinstitusjonen, David Cui, i en ny rapport.

Den amerikanske finansinstitusjonen har identifiser en rekke svakheter i den kinesisk økonomien og finanssystemet.

«Vi tror at den mest sårbare er valutaen, etterfulgt av a-aksjene ved børsen, gjeldsmislighold og muligens eiendomsprisene. Brytes noen av disse «løftene» kan det være smittsomt», påpeker Cui.

Gjeldsfest

Cui er opptatt av gjeldsoppbyggingen som har skjedd i Kina i løpet av de siste årene. I femårsperioden etter finanskrisen, fra 2009 til 2014, økte gjeldsoppbyggingen i privat sektor i Kina mest av alle land i forhold til bruttonasjonalproduktet.

Han avviser argumentene om at «Kina er i en særstilling» og «annerledes enn andre land».

«Historisk sett har alle land som har latt gjelden vokse så raskt havnet i finansielle problemer, blant annet devaluering av valutaen, rekapitalisering av bankene og høy inflasjon. Vi forventer ikke at Kina vil være et unntak», skriver Cui.

Myndighetene sier de er i ferd med å gjennomføre reformer, men gjeldsoppbyggingen, overkapasitet i industrien og fall i produsentprisene gjør dette til en utfordring.

«Vi tror at kinesiske myndigheter har klart å opprettholde stabiliteten i systemet de siste årene ved å benytte implisitte garantier for å skape en forankring. Det har gjort at finanssystemet er i en skjør situasjon», skriver Cui.

Forventer økt volatilitet

Også kinesiske storbanker er skeptiske til myndighetenes forsøk på å stabilisere aksjemarkedene.

- De har ikke lykkes med tiltakene de har satt inn i årets to første dager. Det er klart at sikringen som stoppet handelen ved børsene ikke har levd opp til forventningene og har økt volatiliteten, sier sjefstrateg Hao Hong hos den kinesiske banken Bank of Communications til Bloomberg TV.

Hao mener at myndighetenes tiltak gjør det vanskelig å «lese markedet». Når det er uro i aksjemarkedet trår myndighetene til med støttekjøp og tilfører markedet ekstra likviditet – nesten 200 milliarder kroner på tirsdag.

- Hva som har skjedd de første to dagene er en bekreftelse på at vi ikke har en god forståelse av i hvilken retning markedet vil bevege seg, sier han.

Det går også rykter på onsdag om at statlige fond er aktive i det kinesiske aksjemarkedet med store støttekjøp.

Prøvesprengning i Nord-Korea

Nord-Korea bekrefter de har foretatt en prøvesprengning av en hydrogenbombe på onsdag formiddag lokal tid. Rystelsene ble først trodd å være et jordskjelv med en styrkegrad 5,1 på Richters-skalaen.

Ifølge en nordkoreansk fjernsynskanal skal landets leder Kim Jong-un ha gitt ordre om å foreta prøvesprengningen den 15. desember. Dette er Nord-Koreas fjerde prøvesprengning – og den første på nesten tre år.

Prøvesprengningen har skapt kraftige reaksjoner i Sør-Korea og Japan.

- Vi kan absolutt ikke tolerere en nordkoreansk prøvesprengning av kjernefysiske våpen. Dette utgjør en trussel mot Japan, sier statsminister Shinzo Abe i en kommentar.

Ifølge sørkoreanske medier har sentralbanken og andre offentlige institusjoner intervenert i valutamarkedet og aksjemarkedet de siste timene.

Den sørkoreanske sentralbanken skal avholde et krisemøte klokken seks norsk tid.

Markedene

Prøvesprengningen av en hydrogenbombe i Nord-Korea har skapt høy volatilitet på aksjemarkedene i Tokyo og Seoul.

Aksjekursene på sørkoreanske forsvarsprodusenter har steget kraftig. Victek, som produserer avansert elektronisk utstyr, har steget med 20 prosent.

Analytikere tror at prøvesprengningen vil gjøre at investorer søker sikkerhet. Den japanske yenen har styrket seg mot amerikanske dollar.

DN Direkte vil følge markedene tett i dag. Det er høy spenning på de asiatiske markedene etter prøvesprengningen. Det forventes reaksjoner når Europa og USA åpner.

 

Les også: Asia i dag: Vil gjeninnføre samuraimetoder i Japan

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no