Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 13,5 prosent den siste måneden. Panikken satte inn igjen for fullt rundt nyttår - samtidig som at det ble klart at kinesiske myndigheter var i ferd med å svekke valutaen. De har avvist at dette har dreid seg om en devaluering.

Valutasvekkelse påvirket handel

Handelen med omverdenen bedret seg i desember. Handelsstatistikkene ble publisert onsdag formiddag og viser en vekst i eksporten på 2,3 prosent – målt i kinesiske yuan. Det var forventet en svekkelse på 4,1 prosent. Dette er første gang siden juni at Kina fikk en eksportvekst.

Målt i amerikanske dollar falt imidlertid eksporten med 1,4 prosent. Dette er en bedring sammenlignet med de fem siste månedene. Dette skyldes at Kina har latt valutaen få svekke seg mot amerikanske dollar.

Importen falt med fire prosent målt i kinesiske yuan og 7,6 prosent i amerikanske dollar. Dette er bedre enn hva som var forventet, men er den 15. måneden med et fall i importen. Dette skyldes i hovedsak lavere priser på olje, gass, jernmalm og andre råvarer.

Les også: Supersyklusen er over: - Alle markeder fremstår som dyre

Handelsoverskuddet endte på 60,1 milliarder dollar. Rekorden ble satt i oktober ifjor med et handelsoverskudd på 61,7 milliarder dollar.

Eksperter advarer også om at handelsstatistikkene rundt årsskiftet ofte ikke er til å stole på.

- Det skjer mye fakturering i desember da selskapene rydder opp i regnskapene. En bør ikke stole for mye på disse statistikkene, sier forsker Derek Scissors ved American Enterprise Institute til CNBC.

Pilene peker opp

Vekststatistikkene for Kina for 2015 kommer i neste uke – som et av de første landene i verden.

Det forventes en økonomisk vekst på rundt 6,9 prosent for hele året – den laveste på 25 år i Kina. Økonomer hos internasjonale finansinstitusjoner har siden i oktober begynte å se en mer positiv utvikling i den kinesiske realøkonomien ifjor høst.

Dette kom etter flere målrettede tiltakspakker fra myndighetene, blant annet større offentlige investeringer i infrastruktur og samferdselsprosjekter.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura bruker 18 ulike indikatorer for å måle temperaturen på den kinesiske økonomien – alt fra handelsstatistikker, priser på stål, industriproduksjon til jernbanefrakt, strømforbruk og investeringer.

I en rapport som kom på onsdag morgen peker 12 av disse indikatorene høyere. Kullforbruket, innkjøpssjefsindekser er svakere, bilsalget faller og eiendomsinvesteringer faller. Investeringsaktiviteten er flat.

«Dette er nye signaler om at den kinesiske økonomien stabiliserer seg», skriver Nomura-teamet ledet av Yang Zhao.

- Markedene har overreagert

Analyseselskapet Oxford Economics mener at investorer har vært for pessimistiske og at turbulensen på aksjemarkedet ikke gjenspeiler hva som skjer i realøkonomien.

«Til tross for en kraftig global reaksjon på kaoset i det kinesiske aksjemarkedet forventer vi ikke at nedgangen vil ha en stor innvirkning på den kinesiske realøkonomien. Vi tror heller ikke at dette er en plutselig forverring av vekstdynamikken i Kina. Vi tror de globale markedene har overreagert», skriver leder for Asia-avdeling, Louis Kujis, i en rapport.

Han påpeker at det har vært en elendig start på året for den kinesiske aksjemarkedene. Myndighetene introduserte en sikringsmekanisme fra nyttår hvor handelen automatisk ble stoppet ved større bevegelser. To dager i forrige uke ble handelen fullstendig stanset.

Denne sikringsmekanismen ble fjernet da den forverret panikken hos investorer.

Markedsreformer og ønske om kontroll

Oxford Exonomics er mer bekymret for den økonomiske politikken som føres enn aksjemarkedet. Før nyttår begynte den kinesiske valutaen å svekke seg mot amerikanske dollar. Myndighetene har avvist at dette dreide seg om en skjule devaluering.

«Noe av hva som har skjedd på aksje- og valutamarkedet er styrt av spenning mellom ledelsens ønske om markedsorienterte reformer og det grunnleggende målet om kontroll fra regjeringen - i realiteten kommunistpartiet», mener Kujis.

Han mener at responsen fra internasjonale markedet gjenspeiler denne spenningen og uroen.

«Hvordan denne spenningen blir løst de kommende årene vil være sentral i Kinas økonomiske utvikling og dermed få store globale konsekvenser», skriver Louis Kujis hos Oxford Exonomics.

Markedene

Det har vært et minirally underveis i Asia tidligere onsdag, men dette har dabbet ut i Kina etter at investorer begynte å vurdere de siste handelsstatistikkene for Kina og hva den svakere kinesiske valutaen betyr for verdens nest største økonomi.

I Hong Kong, Tokyo og det meste av Sørøst-Asia er det en bred børsoppgang - med unntak av i Singapore.

Prisen på amerikansk råolje var under 30 dollar i amerikansk handel på tirsdag, men oljeprisen har stabilisert seg i Asia på onsdag.

«Jeg forventer å se oljeprisen på 20 dollar fatet. De mest pessimistiske sier at 10 dollar er en reell mulighet. Skjer dette er det alvorlig da det vil føre til konkurser. Flere analyser viser at hvis oljeprisen havner på under 30 dollar vil en tredjedel av amerikanske olje- og gasselskaper gå konkurs innen seks måneder», skriver markedsanalytiker Evan Lucas hos IG Markets.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Mener Kina-sjokk er en kjøpsmulighet

Asia i dag: Skal bli større enn Hollywood i Kina

  Kinas gjeld bekymrer

Se DN Tv: Slik trader småsparerne i Kina
Slik trader småsparerne i Kina
I slike trading-båser handler kinesiske småsparere aksjer. Etter krakket i sommer har mange havnet i dyp gjeld.
01:10
Publisert:

Verdensøkonomien på 30 sekunder
Verdensøkonomien på 30 sekunder
Aksjemarkedet i Kina er i hovedsak et spille Casino, sier sjefsøkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.
00:31
Publisert: