Mange er fornuftig nok opptatt av sin pensjonsopptjening og følger med på utviklingen på sin pensjonskonto.

I Danmark vil pensjonssparerne snart få tilsendt saldoen på sin pensjonskonto, og det blir ikke like hyggelig lesing for alle.

Fredag begynner nemlig oppkrevingen av den danske pensjonsavkastningsskatten (PAL-skatt) som vil bety at mange vil oppleve at kontantkontoen tilknyttet pensjonsoppsparingen plutselig går i minus, skriver Finans.dk.

Skatten, som er på 15,3 prosent av pensjonsavkastningen, oppkreves uten varsel, og er ventet å bringe inn totalt 20,5 milliarder danske kroner i år (i overkant av 26 milliarder norske) ifølge beregninger fra det danske skattevesenet.

Kommer brått på

Oppkrevingen av PAL-skatten merkes ifølge avisen først og fremst av dem som investerer selv, mens de med ytelsesordning ikke merker det direkte.

Hvert eneste år kommer det brått på for mange at skatten skal betales her og nå, og derfor har de heller ikke kontanter stående tilknyttet pensjonskontoen. Men ingen kan tvinges til å selge verdipapirer for å betale skatten.

I de tilfellene der kontantkontoen går i minus kan hverken bankene eller pensjonsselskapene ifølge reglene kreve å få dekket inn underskuddet, skriver Finans.dk. De kan derfor ikke gjøre annet enn å vente på at det kommer penger inn på kontoen fra utbytte eller nye innbetalinger.


Les også: Rekordlav dansk inflasjon

 
Danskene sier nei til lavere skatt

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.