Goldman Sachs har sagt seg villig til å betale mer enn fem milliarder dollar, eller drøyt 44 milliarder kroner, etter at det før finanskrisen solgte andeler i lånepakker uten å opplyse om risikoen. Avtalen er inngått mellom Goldman Sach, det amerikanske justisdepartementet og en rekke andre offentlige organer, skriver The Wall Street Journal.

- Vi er glade for å ha komme frem til en prinsippavtale som vil avslutte dette, kommenterte Goldman Sachs CEO Lloyd Blankfein i en pressemelding.

Goldman Sachs opplyser samtidig at utgifter til juridisk bistand i saken beløper seg til 1,5 milliarder dollar før skatt, som blir tatt i selskapets fjerdekvartalsresultater.

Av de drøye fem milliarder dollarene Goldman Sach betaler går 1,8 milliarder til å gi lettelser til lånekunder eller annen økonomisk støtte til å bygge boliger for vanskeligstilte, skriver avisen.

Goldmans nyeste forlik er ikke det første som følger i kjølvannet av det som utløste finanskrisen. Meglerhuset har betalt 1,2 milliarder dollar til Federal Housing Finance Agency i 2014. Allerede i 2010 ble Goldman enig med SEC, det amerikanske børstilsynet, om å betale 550 millioner dollar knyttet til de samme investeringsproduktene.

Goldman og flere andre meglerhus fikk skylden for å utløse finanskrisen da de på 00-tallet valgte å klumpe sammen en rekke lån, både fra næringslivet og fra private, og selge andeler i disse som investeringer. En rekke kredittvurderingsbyråer ga karakteren AAA på lånepakkene, noe som bidro til å skape interesse for de nye investeringsproduktene. I etterkant ble det påstått at lånepakkene inneholdt lån som finansieringsinstitusjonene visste var råtne, slik som boliglån gitt til folk som normalt ikke ville kvalifisert til lån.

Tidligere har JP Morgan, Bank of America og Citigroup inngått forlik som innebærer at også de har måttet betale milliarder i erstatning for sine handlinger.

Firmaet Navigant har i en analyse kommet frem til at banker, kredittinstitusjoner, melgerhus og andre har inngått forlik for minst 181 milliarder dollar knyttet til finanskrisen, ifølge WSJ.

Les også: 

Oljeprisene faller - igjen

Trump og Cruz barket sammen i TV-debatt  

Netflix skal låse seerne til sine egne regioner

 

Se også på DNtv:

Vant 14 milliarder kroner i Powerball-lotteriet
Kupongen ble solgt her i en 7-Eleven butikk i Chino Hills utenfor Los Angeles.
01:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.