Norge bør be Kina om unnskyldning for tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010, mener styreformann ved det norske handelskammeret i Beijing, forvalter og investor Chris Rynning (48).

- Det er en skandale at Norge går glipp av kjempemulighetene i Kina. Vi må bare si unnskyld til Kina, før hele toget har gått for å bli med på den formidable veksten landet fremdeles står foran, sier han til Dagens Næringsliv. Han la også frem dette synet under et Kina-seminar i regi av Innovasjon Norge fredag.

- Nok er nok

Etter fredsprisutdelingen i 2010, ble det full stopp i den politiske og diplomatiske kontakten mellom Norge og Kina (se faktaboks).

- Nå har vi holdt på i seks år uten å komme noen vei i forholdet til Kina. Vi er stengt ute både i handelspolitikken og næringspolitikken. Den kostanden er alt for stor for Norge, og vi i næringslivet har sittet stille i båten lenge. Nå gidder jeg ikke sitte å ro lenger. Nok er nok, sier han.

Rynning fikk støtte fra flere næringslivsaktører i salen under Kina-seminaret. Den Kina-baserte forretningsmannen Sigbjørn Dugal sa blant annet at «Norge må bare bøye seg i støvet for Kina».

Ettersom det er Nobelkomiteen som deler ut prisen og ikke norske myndigheter, har regjeringen både under Jens Stoltenberg og Erna Solberg nektet å be om unnskyldning til Kina.

- Jeg er ingen politiker, men hele situasjonen virker jo veldig banal. Hvis det er en stor politisk kostnad for enkeltpersoner eller partier å si unnskyld, synes jeg bare man skal stikke fingeren i bakken og gjøre det.

Utenriksdepartementets kommunikasjonsenhet svarer følgende på kritikken i en e-post til DN:

«Nobelkomiteen er uavhengig av Regjeringen. Utover det har vi ikke noe å legge til.»

Spår kinesisk kjempevekst

Rynning mener Kina står foran en «kjempevekst» i årene fremover. Han peker særlig på at en stadig større del av Kinas bnp-vekst kommer fra tjenestesektoren og innenlandsk konsum. Kina har i flere år hatt som mål å dreie økonomien vekk fra en investerings- og eksportdrevet økonomi.

- I sektorene innen konsum snakker vi om 15-30 prosent årlig vekst de neste 15 årene, sier han.

Rynning mener også det er viktig å skille mellom prosentvis og absolutt bnp-vekst.

- Man stirrer seg blind på vekstraten når det er den absolutte veksten som er mye mer relevant, sier han.

Han viser til en DNB-analyse som viser at bnp-veksten i Kina var på gjennomsnittlig 7,2 prosent i årene fra 2010-2014, som tilsvarte en absolutt vekst på 2.300 milliarder dollar.

Dersom Kina opplever en gjennomsnittlig bnp-vekst på 6,1 prosent i årene 2015-19, vil det utgjøre 3.500 milliarder dollar, i følge den samme analysen. Det er denne veksten han frustrerer seg over at Norge ikke får ta del i.

- Mange skjær i sjøen

2015 var et utfordrende år for kinesisk økonomi (se faktaboks), med børsuro og skepsis knyttet til både gjeldsvekst og landets bnp.

- Det er helt klart mange skjær i sjøen. Det vil finnes enkelte byer, prosjekter og store selskaper som vil gå konkurs fremover, men poenget mitt er at Kina har politisk vilje og tilstrekkelig finansielle ressurser til å håndtere alle blemmene og skjærene som landet helt sikkert vil gå på, sier Rynning.

Han får støtte for sin Kina-optimisme av svenske Mats Harborn i EUs handelskammer for Kina. Han var i Norge fredag for å delta på samme seminar som Rynning.

- Kina skal bevege seg over mot en markedsøkonomi, og står foran et paradigmeskifte i landets økonomiske politikk, sier han til Dagens Næringsliv.

Han understreker de samme vekstfaktorene som Rynning; at den kinesiske økonomien legges om og at den absolutte veksten fortsatt vil være betydelig fremover.

En av utfordringene han peker på er at Kina ønsker å frigjøre landets økonomi, men beholde den politiske makten i landet.

- Kina har aldri hatt mer innflytelse i verden. Og en kinesisk president har aldri hatt mer makt enn Xi Jinping, sier Harborn.

Følg markedene i nye DN Investor

Les også:

Falsk sentralbanksjef hamstrer mediekontakter

Russland holder renten i ro på 11 prosent

Se DN TV: - Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge

- Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
Høyres Tina Bru besøkte Lundins leterigg Island Innovator i Barentshavet.
00:55
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.