Flere hundre millioner kinesere vil ta fri de neste dagene for å feire kinesisk nyttår. Mange er blitt tvunget til å ta en lengre ferie enn planlagt på grunn av ordresvikt og lavere aktivitet ved fabrikker. Myndighetene håper dette kan føre til økt forbruk i økonomien.

Siden finanskrisen rammet USA og Europa i 2008 har kinesiske myndigheter gjort alt de kan for å opprettholde den økonomiske veksten. De har lykkes, men det har kommet til en høy pris.

Det er overkapasitet i nesten alle deler av industrisektoren, produsentprisene har falt de siste fire årene, eksportvolumet faller, veksten i det private forbruker er lavere enn ønskelig og problemene i eiendomssektoren kan utløse en alvorlig systemkrise.

- En enorm utfordring

Ved utgangen av 2015 var det 6,2 milliarder kvadratmeter usolgte boligareal i Kina, ifølge statistikker fra China Index Academy. Dette tilsvarer 6200 kvadratkilometer med boligareal.

Til sammenligning er Oslos samlede areal på 454 kvadratkilometer – inklusive Marka, som utgjør 307 kvadratkilometer.

Med dagens aktivitetsnivå vil det ta minst fem år å selge disse leilighetene og boligene. Andre anslag ligger betydelig høyere.

- Utfordringen er helt enorm. Disse statistikkene tar ikke med usolgte boliger i gråmarkedet. Nye tiltak, som blant annet å senke egenkapitalkravet, vil gjøre lite for å snu trenden, sier sjefstrateg Hong Hao hos Bocom International til South China Morning Post.

Bocom er en del av den statskontrollerte banken Bank of Communications. Det er overraskende at en representant for banken er så skeptisk – og åpenhjertig – til problemene i den kinesiske eiendomssektoren.

Han advarer om at eiendomsboblen vil sprekke.

- Vi har oversett etterspørselen etter utleieleiligheter og at det er nødvendig å dele leiligheter på grunn av de høye prisene. Det er vanskelig å ikke konkludere med at de kinesiske eiendomsprisene er på boblenivået, sier han.

 

Småbyer bekymrer

Det er ikke i hovedsak storbyene som Shenzhen, Shanghai og Beijing som skaper bekymring. Det er de over 100 andre byene med en befolkning på over en million mennesker. Ifølge Orient Capital Research er står disse byene for 67 prosent av nybyggingen.

Myndighetene har redusert egenkapitalkravet fra 25 til 20 prosent for enkelte kjøpergrupper.

- Boblen er større i mindre byer. Hva vil lokale myndigheter og eiendomsutviklere foreta seg der, spør visedirektør Han Shitong hos Guangdong Real Estate Industrial Research Association i Kina overfor South China Morning Post.

Investeringer i eiendomssektoren falt med en prosent i Kina i fjor. Dette er den største nedgangen siden 1998. Myndighetene prøver å la flere få mulighet til å eie egen bolig ved å senke egenkapitalkravene og gjøre det enklere å få boliglån.

- Disse endringene kommer for sent til å forhindre en systemkollaps, sier Han til Hong Kong-avisen.

- Frykter det vil rakne

De kinesiske bankene mistenkes for å skjule store potensielle gjeldsbomber. Det er ikke første gang. Myndighetene har tidligere foretatt redningsoperasjoner av storbankene – senest like ved årtusenskiftet da de ble tilført flere hundre milliarder dollar.

Som sjefanalytiker for Kina hos ratingselskapet Fitch i 2011 advarte Charlene Chu mot den uregulerte delen av den kinesiske bank- og finanssektoren og store låneforpliktelser. Myndighetene ble tvunget til å rydde opp og flyttet risikoen over til bankene.

Hun mener det ligger store tapsbomber i bankenes utlånsporteføljer. Den regulerte delen av finanssektoren har økt utlån fra 9000 milliarder dollar i 2009 til rundt 30000 milliarder dollar ved utgangen av 2016.

«Verden har aldri tidligere sett en kredittvekst i et slikt omfang. Vi tror dette har påvirket alle prisene på aktiva i verden – direkte eller indirekte. Dette er grunnen til at markedet er så nervøst; det frykter at kredittproblemene i Kina vil rakne», skriver Chu, som nå er analytiker hos Autonomous Research i Hong Kong i en epost til New York Times.

Hun anslår at 22 prosent av Kinas totale lån vil være i mislighold ved slutten av 2016. Hvis dette stemmer vil det utgjøre 6600 milliarder dollar. Av dette vil 4400 milliarder dollar kunne være tap for bankene.

Andre anslag ligger på rundt 5000 milliarder dollar.

- Som en skremt hjort

Førsteamanuensis Christopher Balding ved Peking University har foretatt en analyse som viser at åtte prosent av alle lån gitt til næringslivet har problemer. Han avviser ikke at det kan være høyere.

Balding frykter at myndighetene ikke har den fulle oversikten.

- Min oppfatning er at kinesiske beslutningstakere er som en hjort som har forvillet seg inn på veien. Den blir skremt når den ser frontlyktene på en bil. De vet virkelig ikke hva de skal gjøre, sier Balding til New York Times.

Markedene

Det er blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene på fredag. Mange investorer i Asia har allerede tatt fri i forbindelse med kinesisk nyttår.

Investorer holder et øye med dollaren som har hatt en av sine verste uker noensinne.

«Dollarkurven har tapt rundt 3,2 prosent siden forrige fredag og 2,3 prosent på to dager. En 36 prosent styrking av dollaren på 12 måneder har klart å legge et press på den amerikanske veksten. USAs konkurranseevne er under press og Fed er isolert som den eneste sentralbanken som vil normalisere pengepolitikken», skriver IG i en morgenrapport.

DN Direkte inngår som en del av DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.

 

 

Følg markedet på DN Investor HER

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no