I januar ble det skapt 151.000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren i USA, viser den månedlige jobbrapporten som amerikanske myndigheter offentliggjorde fredag, ifølge Marketwatch.

Rapporten om såkalte «nonfarm payrolls» blir ofte omtalt som månedens viktigste tall, og kan føre til store utslag i markedene, både på børs, i valuta og i renter.

Sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum.Foto: Ida von Hanno Bast
Sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum.Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)

DnB Markets trodde på 160.000 nye jobber, langt nærmere enn estimatene hentet inn på forhånd av Bloomberg News.

BAKGRUNN: Dagens viktigste tall: «Alle nøkkeltalls mor»

På forhånd var det ventet en oppgang på 190.000 nye jobber. Det viser medianen av 95 estimater innhentet av Bloomberg News, ifølge TDN Finans. Sysselsettingsestimatene varierte mellom en oppgang på 142.000 og 260.000. Snittestimatet var 193.000.

- Vi var veldig godt fornøyde med våre estimater, sier sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum.

- Dette er ikke lenger knallsterke tall fra USA, men det viser at amerikansk økonomi ikke er inne i en resesjon, sier han.

Arbeidsledighetsraten falt fra 5,0 til 4,9 prosent. Det betyr at ledigheten er under fem prosent for første gang på åtte år.

I rapporten nedjusterte også amerikanske myndigheter jobbveksten i desember fra 292.000 til 262.000. November-tallene ble revidert opp fra 252.000 til 280.000.

Det ble også kjent at timelønningene i USA har steget med 0,5 prosent den siste måneden. En typisk amerikansk arbeider tjener nå 25,39 dollar i timen. Det har lenge vært stor misnøye blant arbeidstagere i USA, der reallønnen har opplevd en langt svakere vekst enn økonomien forøvrig etter finanskrisen.

- Lønnsveksten er på 2,5 prosent fra år til år. Prisveksten er nær fraværende i landet, slik at det er solid reallønnsvekst for lønnstakerne nå. Hvis det oppsvinget vedvarer, vil det gi USA for høy lønnsvekst og derfor vil tvinge den amerikanske sentralbanken til gradvis å heve rentene, sier Dørum.

DNB Markets har i sine prognoser anslått en renteheving under den amerikanske sentralbankens neste møte i mars.

- For aksjemarkedene er ikke dette så bra, ettersom høyere lønnsvekst betyr høyere rente, som igjen betyr dårligere tilgang på billige penger. Men det betyr også at arbeidstagerne vil kunne få en større del av verdiskapningen i landet, sier Dørum.

Les også på DN.no:

Verdens største selskap i kamp mot kriserammet øyparadis

Oljeskatt-forslag får kjølig mottakelse

Asia i dag: Forsøker å forhindre systemkollaps (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV:

Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble

Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble
Den britiske astronauten Tim Peake er stasjonert på Den internasjonale romstasjonen ISS. Tirsdag stilte han opp på en direktesending som ble overført til nesten 300 000 skolebarn i Storbritannia.
01:48
Publisert: