Japan og Sør-Korea har vært blant de kraftigste kritikerne og har tidligere sagt at nordkoreanerne vil måtte betale en høy pris dersom de valgte å gjennomføre planene. Kritikere mener den planlagte oppskytingen av det Nord-Korea har omtalt som en oppsending av en satellitt for å overvåke jorden, er en fordekt test av ulovlig raketteknologi som kan nå det amerikanske fastlandet.

Statlige medier i Nord-Korea sier søndag ettermiddag at oppskytingen var vellykket og at landet har plassert en satellitt i bane rundt jorden. De sier videre at landet akter å sende opp flere satellitter.

Amerikanske myndigheter fulgte raketten, og de bekrefter at et objekt er plassert i bane.

Hastemøte i FNs sikkerhetsråd

FNs generalsekretær sier oppskytingen er svært nedslående og ber Nord-Korea stanse sin provoserende opptreden.

– Det er dypt nedslående at Nord-Korea har gjennomført en test med ballistisk raketteknologi i strid med resolusjoner fra sikkerhetsrådet, til tross for en samlet oppfordring fra verdenssamfunnet om å la være, sier Ban.

Japan, Sør-Korea har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd i forbindelse med hendelsen. Rådet planlegger å møtes bak lukkede dører i New York søndag klokken 11 lokal tid.

Reagerer

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice kaller oppskytingen provoserende og destabiliserende og sier Nord-Koreas «skjødesløse handling må få alvorlige konsekvenser». Hun sier Nord-Koreas atomprogram og rakettprogram truer amerikansk sikkerhet og interesser og at landet vil ta «alle nødvendige skritt» for å forsvare seg.

Japans statsminister Shinzo Abe gikk umiddelbart ut og sa at oppskytingen var «fullstendig uakseptabel».

– Vi kan absolutt ikke tillate dette. Vi vil handle og sørge for full sikkerhet for vårt folk, sier Abe.

Også Kina sier oppskytingen vil gjøre situasjonen på Koreahalvøya mer spent.

Ingen trussel

USA bekrefter oppskytingen og sier at de følger raketten, som har kommet opp i verdensrommet. Den skal ikke utgjøre en trussel mot USA eller landets allierte.

Japan har tidligere truet med å skyte ned nordkoreanske raketter landet opplever som en trussel. Kringkasteren NHK sier det ikke ble gjort forsøk på å skyte ned raketten.

Taiwan opplyser at den nordkoreanske raketten ikke påvirker landets sikkerhet.

Meldingen om søndagens oppskyting kom like etter klokken 9 lokal tid.

Varslet FN

Nord-Korea har på forhånd varslet FN om at landet ville sende opp en satellitt som skal overvåke jorden, men flere land har uttrykt sterk skepsis til den forklaringen.

Oppskytingen er et brudd på FN-resolusjoner som forbyr landet å utvikle avansert raketteknologi. Den innebærer også en skjerpet konfrontasjon mellom Nord-Korea og verdenssamfunnet. Oppskytingen skjedde kun få timer etter at det varslede tidsvinduet ble innsnevret og skjøvet fram et døgn.

Les også:
Tyrkia har sluppet inn skadde syrere

Syrisk minister: Angripere returneres i kister

Fem bekreftet omkommet etter jordskjelv i Taiwan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Se DN Tv: Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet
Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet
Sjekk terrengegenskapene til Mercedes' nye stor-suv, Mercedes GLE.
01:31
Publisert: