Med fem mot fire stemmer avgjorde høyesterett at presidentens plan for å redusere CO2-utslippene fra energisektoren foreløpig ikke kan iverksettes.

Det skjer etter at 27 stater og en rekke selskaper og finansgrupper har levert inn krav om at Obamas såkalte «Clean Power Plan» må stanses. Høyesteretts avgjørelse betyr at de nye forskriftene om utslipp fra kraftstasjoner ikke trer i kraft så lenge rettstvisten om reglenes lovlighet fortsetter.

Tidligere har en føderal ankedomstol avvist et lignende krav fra motstandere av klimaplanen. 2. juni blir det muntlig høring der domstolen må bestemme om de nye klimareglene er lovlige.

Fortsetter arbeidet

Obama-administrasjonen har som mål å redusere karbonutslippene fra energisektoren med 32 prosent innen 2030 sammenlignet med nivået i 2005. I henhold til planen må hver enkelt delstat innen ett år legge fram for en plan for å hvordan de skal innfri målet som den føderale miljømyndigheten EPA har satt.

Som svar til høyesteretts beslutning uttaler Det hvite hus at det er uenig i avgjørelsen og at det fortsatt tror at regelverket vil overleve rettsprosessen.

– Vi er fortsatt trygge på at vi vil vinne i denne saken. EPA vil fortsette samarbeidet med delstater som ønsker det, og de vil fortsette å ta aggressive steg for å redusere karbonutslippene, heter det i uttalelsen.

– Historisk seier

Advokater som representer delstater eller selskaper som har trukket klimaplanen inn for retten, kalte tirsdagens «seier» i høyesterett historisk. Ifølge Jeff Holmstead, advokaten til et av kullkraftverkene som har motsatt seg reglene, er det første gang høyesterett går imot en regel som er godkjent av EPA.

– Å si at dette er uvanlig, er en underdrivelse, sa Holmstead.

Samtidig mente Sean Donahue, advokat for en av miljøverngruppene som støtter Clean Power Plan, at avgjørelsen var svært overraskende og skuffende.

– Men vi er fortsatt veldig trygge på det rettslige og faktiske fundamentet bak EPAs regelverk, sa han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.