I dag vil oppmerksomheten rette seg mot Janet Yellen og hennes halvårlige høring i Kongressen.

Det skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport onsdag.

Mye har skjedd i finansmarkedene siden den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) hevet styringsrenten i desember.

Flere økonomer har gitt uttrykk for at den amerikanske sentralbanken bør endre renteplanene sine som følge av økonomisk uro.

Les også: Meglerhus: Fed lukker ikke døren for renteøkning i mars

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

- Den amerikanske økonomien har fått sin dose motvind etter rentemøtet i desember, noe Yellen ikke kan unngå å adressere, mener Due-Andresen.

Store fall

Sjeføkonomen viser til bredt baserte sentimentindikatorer som har vist overraskende store fall.

Sist den såkalte NFIB-indeksen, som falt med 1,3 poeng til 93,9. Dette er en indikator for sentimentet for små og mellomstore bedrifter.

- Nivået er godt under et langsiktig gjennomsnitt. Indeksen, som var klart på den positive siden i 2014, avtok gjennom 2015 og har altså fortsatt videre ned i januar i år, forklarer seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i morgenrapporten onsdag.

Han peker på at det tidligere var en økende andel av bedriftene som rapporterte om økende lønnsvekst.

- I januar falt denne andelen markert tilbake, legger Aamdal til.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. (Foto: Fartein Rudjord)

Svekket inflasjonshåp

På toppen av dette kommer også en svak, global vekst og underliggende frykt for at vekstavmatningen i Kina skal bremse verdenshandelen ytterligere, ifølge Due-Andresen.

- Selv om dollaren har svekket seg noe i det siste, er den fortsatt på de sterkeste nivåene siden 2002, forklarer hun.

Aamdal tror forventingene til at inflasjonstakten i USA skal ta seg opp nå er svekket.

- I denne halvårlige talen må Yellen forsvare beslutningen om rentehevingen i desember og sannsynligvis insistere på at rentene skal videre opp. Nettopp det siste vil nok markedene følge med falkeblikk, hevder DNB-økonomen.

- Vanskelig å heve

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets håper Yellens vitnemål vil gi en bedre forståelse for hva Fed tenker om den siste tidens tilstramming i finansielle forhold og svakere amerikanske nøkkeltall.

- Negative børser og kraftig spreadutgang i kredittmarkedet vil etter alt å dømme gjøre det vanskeligere for Fed å sette opp renten. Trolig vil Yellen indikere at markedet må roe seg før en renteøkning er aktuell, skriver han i morgenrapporten.

Også den danske senioranalytikeren Jens Nærvig Pedersen i Danske Bank Markets er spent.

Han omtaler Yellens tale som dagens viktigste hendelse.

- Til tross for at den viktige arbeidsmarkedsrapporten fredag støttet oppunder bedring i arbeidsmarkedet, tror vi den siste tidens tilstramming av globale forhold fører til at Yellen inntar en mer aggressiv tone i pengepolitikken, mener Pedersen.

 

Les også: Asia i dag: Midt inne i en perfekt storm

Skuffende fra Telenor

– Alle er livredde for levebrødet sitt

 

Se DNtv:

Knallhardt oppgjør i kompaktklassen:

Knallhardt oppgjør i kompaktklassen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.