Direktør Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet (IMF) kommer nå med følgende klare melding til regjeringen i Kiev:

– Uten en betydelig økt innsats for å stramme opp styringsreformer og bekjempe korrupsjon er det vanskelig å se hvordan det IMF-støttede programmet kan fortsette og bli vellykket.

Men situasjonen er kritisk i den ukrainske hovedstaden.

Sist uke kastet nemlig en av regjeringens mest troverdige reformister kortene da den litauisk-fødte økonomiministeren Aivaras Abromavicius gikk av med umiddelbar virkning.

Dyp splittelse

Abromavicius begrunnet sin avgang med at mektige krefter som ikke ønsket hans reformkurs velkommen, blokkerte arbeidet i departementet hans og i praksis forsøkte å ta kontroll over det.

– Jeg tror vi enten er to skritt fra et gjennombrudd eller to skritt unna et sammenbrudd. Reformer kan bare bli så progressive som folkene som gjennomfører dem, sa han i et intervju med Reuters.

Konkret anklaget Abromavicius Ihor Kononenko, en av president Petro Porosjenkos nærmeste rådgivere, for å forpurre reformarbeidet i regjeringen. Kononeko har avvist beskyldningene.

Like etter truet statsminister Arsenij Jatsenjuk med å gå av og ta med seg hele regjeringen. Abromavicius' avgang har dermed fremfor alt avslørt dyp splittelse innad i regjeringen på et svært delikat tidspunkt.

Nettopp kampen mot korrupsjon var ett av de mest sentrale kravene fra folkemassene som tvang det forrige regimet fra makte for to år siden. En utålmodig befolkning forventer resultater.

Økonomisk sammenbrudd

IMF-støtten som kom på plass for snart et år siden og sørget for at Ukraina ikke gikk utfor det økonomiske stupet.

Økonomien krympet med 10,6 prosent ifjor, og inflasjonen nådde 43,3 prosent, ifølge sentralbanken. Selv om borgerkrigen øst i landet må ta mye av skylden for den økonomiske krisen, mener analytikere at også vanstyre og mangel på grunnleggende reformer er viktige årsaker.

Nettopp kamp mot korrupsjon er en betingelse for IMF-lånet.

– Jeg er bekymret for Ukrainas langsomme fremgang i arbeidet med å bedre styringen av landet, i kampen mot korrupsjon og i innsatsen med å redusere kapitalmaktens innflytelse over politikken, sier Lagarde.

IMF-programmet på totalt 150 milliarder kroner er en viktig del en hjelpepakke på totalt 340 milliarder som kom på plass i fjor vår. Hittil er knappe 60 milliarder IMF-kroner utbetalt.

Berolige

Statsminister Jatsenjuk forsøkte onsdag å berolige vestlige ambassadører i Kiev.

– Vi kommer ikke til å tillate at alle de gamle ukrainske spillereglene vender tilbake, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Den politiske krisen har ført til spekulasjoner om at finansminister Natalia Jaresko, som har en høy stjerne i vestlige land, kan bli ny statsminister.

Nyvalg er en annen mulighet, men det er en risikabel strategi for regjeringen. Oppslutningen om Jatsenjuks mannskap har dalt kraftig den siste tiden, i takt med at konkrete resultater uteblir snart to år etter omveltningene i landet.

Regjeringen kan få et mistillitsforslag mot seg allerede i midten av februar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedene i DN Investor