Det internasjonale energibyrået (IEA) advarer om at dersom oljeprisene vedvarer på dagens nivå, vil verdens avhengighet av olje fra Midtøsten nå 1970-nivåer.

Det sier IEAs direktør for energimarkeder og sikkerhet, Keisuke Sadamori, under en konferanse i London tirsdag, ifølge Marketwatch.

På 1970-tallet kontrollerte oljekartellet OPEC, dominert av de største oljeprodusentene i Midtøsten, over halvparten av verdens oljeproduksjon. I dag produserer OPEC omtrent 40 prosent av oljen i verden, ifølge det amerikanske energidepartementet.

Ser 50 dollar fatet frem til 2020

I IEA-rapporten om energiutsiktene fremover som ble publisert i november 2015, «World Energy Outlook», la byrået frem en rekke scenarier. Blant dem var «lavprisscenariet», som tilsa at oljeprisene skulle ligge under 50 dollar fatet frem til 2020, før de skulle ta seg opp til nivåer rundt 85 dollar fatet frem mot 2040.

Det var tre forutsetninger som ble lagt til grunn dersom dette scenariet skulle finne sted, ifølge rapporten:

  • Lav global vekst
  • En vedvarende strategi om å opprettholde oljeproduksjon i OPEC
  • Robust produksjon fra oljeprodusenter utenfor OPEC, særlig amerikansk skiferolje

Alle disse forutsetningene har vært en realitet i månedene etter at rapporten ble publisert. Oljeprisen ligger i dag rundt 30 dollar fatet, en betydelig nedgang fra pristoppen på 115 dollar fatet i 2014.

Følg oljepriser og verdens aksjemarkeder i nye DN Direkte!

Spår Midtøsten-dominans

EIA-direktøren mener OPEC-produksjonen kan komme tilbake til 50 prosent av verdens oljeproduksjon ettersom at vedvarende lave oljepriser gjør at det nesten kun er Midtøsten-produsentene som kan fortsette å tjene penger olje. Det er fordi disse landene har verdens laveste produksjonskostnader.

- Alle oljeprodusenter har opplevd de negative effektene av lave oljepriser. Dersom prisene holder seg lave vil det kun være Midtøsten-produsentene som kan dominere markedet, hevder Sadamori.

IEA slapp tirsdag sin siste oljerapport, der byrået nedjusterer forventingene for oljemarkedet.

BAKGRUNN: IEA nedjusterer forventningene

En rekke store oljeprodusrende land har vært i hardt vær de siste månedene som en konsekvens av lavere oljepriser. Blant annet har oljegiganten Azerbajan bedt det Internasjonale valutafondet (IMF) om hjelp, og Russlands økonomi er sliter med de lave oljeprisene.

OPEC-medlemmer sliter også. Nigeria har bedt Verdensbanken om milliardlån og Venezuela er på randen av økonomisk kollaps.

Oljeprodusentene i Midtøsten har også hatt sine problemer, men så langt har ingen av disse vist tegn til å bremse opp på lik linje med sine oljerivaler i resten av verden.  IEA melder i tirsdagens rapport om fortsatt sterk vekst i OPEC-produksjonen, ledet an av oljeprodusentene i Midtøsten.

Les også på DN.no:

- Saudi-Arabia ser at strategien deres fungerer
Torkjel (26) kan bli den yngste nordmannen som bestiger det høyeste fjellet på hvert kontinent. Dét skal gi karrieren hans en kickstart
Swedbank-sjefen sparket

DNtv:

Vil bli verdens beste hundekjører
16 hunder, 50 minusgrader og en ensom vei mot toppen. Amund Kokkvoll ofrer både venner og skolegang for å nå målet om å bli verdens beste hundekjører.
02:57
Publisert:

Vil forene verdens Mac- og pc-brukere
I DNs pitchekonkurranse denne uken møter du Arne Peder Blix fra Friend Software Labs.
01:01
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.