Republikanerne har hatt flertall i USAs øverste domstol med fem mot fire dommere. Etter at 79 år gamle Scalia døde lørdag, kan presidenten ved å utnevne en mer liberal etterføler, få den politiske vektskåla til å tippe i liberal retning.

Obama trenger imidlertid tilslutning fra Senatet, og der er republikanerne i flertall. Dermed er det duket for hardt politisk tautrekking.

Amerikansk høyesterett skal om kort tid behandle sin første store abortsak på ti år, og også viktige saker om stemmerett, særbehandling og innvandring skal opp for retten om kort tid.

Møter motstand

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, mener at det slett ikke er Obamas jobb å utpeke Scalias etterfølger.

– Det amerikanske folk burde få være med på å bestemme hvem som blir deres neste høyesterettsdommer. Derfor bør ikke den ledige stillingen fylles før vi har en ny president, sier McConnell.

Det amerikanske nominasjonsvalget er i full gang, og presidentvalget holdes i november. Den nye presidenten vil først tiltre i januar neste år.

Strid

Obama har to ganger tidligere utnevnt høyesterettsdommere, Sonia Sotomayor og Elena Kagan. Begge de to er liberale, og Obama hadde ingen problemer med å vinne tilslutning i Senatet der Demokratene var i flertall da utnevnelsen fant sted.

Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Harry Reid, er ikke i tvil om at det er Obamas jobb å utpeke Scalias etterfølger.

– Med så mange viktige saker som skal opp for høyesterett, har Senatet ansvar for fylle ledige posisjoner så raskt som mulig. Det vil være enestående i nyere tid dersom det skal stå et tomt sete i høyesterett i ett år, sier Reid.

Ringrev

Scalia ble utnevnt av daværende president Ronald Reagan i 1986 og var USAs lengstsittende høyesterettsdommer. Han var kjent for sitt strengt konservative syn og sin teatralske oppførsel i rettssalen.

– I dag skal vi minnes mannen som dedikerte livet sitt til rettsvesenet. Han fikk innflytelse på en generasjon av amerikanere og vil bli husket som en av de største juridiske skikkelsene i vår tid, sa Obama i en kommentar til dødsfallet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Milliardene sitter løst i amerikansk valgkamp

 
Presset Trump gikk til angrep på Bush  

Obamas klimaplan satt på vent  

Følg markedsutviklingen på DN Investor.