Tyrkiske styrker utvider operasjonene mot den forbudte kurdiske PKK-geriljaen sørøst i landet. Det er innført et nytt portforbud i byen Idil, som ligger i Sirnak-provinsen, opplyser lokale myndigheter til nyhetsbyrået Dogan onsdag.

Det ble samme dag meldt om kamper mellom PKK og regjeringsstyrker i området.

Strenge portforbud er også iverksatt andre steder, både i Sirnak og i provinsen Diyarbakir. Flere steder gjelder forbudet hele døgnet.

De siste to månedene har titusener av mennesker blitt fordrevet som følge av den tyrkiske militæroffensiven mot PKK. Ifølge militæret er 850 PKK-krigere drept siden desember, men opplysningene er ikke bekreftet, og PKK hevder at langt færre er drept.

Demokratipartiet, som regnes som prokurdisk, oppgir at 277 personer, de fleste sivile, er drept. Også hæren skal ha lidd tap, uvisst hvor stort.

PKK har kjempet mot den tyrkiske staten siden 1984. Målet er flere rettigheter til Tyrkias kurdiske minoritet, samt økt selvstyre i de kurdiskdominerte områdene sørøst i landet.

Ønsker sikkerhetssone

Det ble onsdag kjent at Tyrkia ønsker en sikkerhetssone 10 kilometer inn i Syria.  Sonen bør blant annet inkludere byen Azaz, framholdt Tyrkias visestatsminister Yalcin Akdogan onsdag.

Azaz er en opprørskontrollert by like ved den tyrkiske grensen som Tyrkia frykter vil havne i hendene på den syriskkurdiske YPG-militsen.

– Det vi ønsker å etablere, er en sikker stripe som omfatter Azaz, 10 kilometer inne i Syria, og i denne sonen bør det ikke være kamper, sier Akdogan i et intervju med TV-stasjonen AHaber.

– Det spilles et spill som har som mål å endre den demografiske strukturen. Tyrkia bør ikke være en del av dette spillet, sier Akdogan.

Tvangsflytting?

Tyrkia anklager YPG-militsen for å tvangsflytte turkmenske og arabiske lokalsamfunn fra de kurdiskdominerte områdene nord i Syria. I ytterste konsekvens frykter Ankara at kurderne skal etablere en uavhengig stat som omfatter områder i både Syria, Tyrkia og Irak.

Etter å ha blitt utsatt for harde russiske flyangrep og en større bakkeoffensiv i regi av den syriske regjeringen, er Azaz nå den siste opprørsbastionen mellom Aleppo og den tyrkiske grensen.

Siste bastion

Azaz ligger langs det som tidligere fungerte som opprørernes forsyningslinje fra Tyrkia. De siste dagene er den blitt utsatt for harde angrep, men Tyrkia ser ut til å være fast bestemt på at byen ikke må komme under kurdisk kontroll.

Tyrkia har selv slått hardt ned på den forbudte kurdiske PKK-geriljaen de siste månedene. De siste dagene har dessuten tyrkiske soldater skutt mot YPG-geriljaen på den andre siden av grensen

Les også på DN.no:

Vimpelcom innrømmer lovbrudd i korrupsjonssaken  

Oljeproduksjon fryses etter toppmøte

«Overforsynt», «desperat» og «mistet grepet»

Svakeste vekst i norsk økonomi på syv år  

Se DNtv:

Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter

Det har vært et eventyr, sier Lise Grønskar, som ved siden av nattevaktjobbing i Dagbladet og deltidsjobb som flyvertinne har brukt 2015 på å løpe i fjellene ved Machu Picchu, over is på Antarktis og gjennom vinbarer i Frankrike.

Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter
Det har vært et eventyr, sier Lise Grønskar, som ved siden av nattevaktjobbing i Dagbladet og deltidsjobb som flyvertinne har brukt 2015 på å løpe i fjellene ved Machu Picchu, over is på Antarktis og gjennom vinbarer i Frankrike.
02:58
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.