En kopi av de britiske reformkravene som skal lede til en folkeavstemning om hvorvidt de skal beholde sitt EU-medlemskap sirkulerer i Brussel i de tidlige morgentimene torsdag. Dokumentene antyder at Storbritannias statsminister David Cameron slett ikke er sikret medhold i sine høye krav til EU, melder The Guardian.

Hakeparenteser

Ethvert forslag til å endre traktaten er skrevet i hakeparenteser – et verktøy brukt under internasjonale forhandlinger for å markere at det ikke er enighet om saken.

Dokumentene bekrefter at EU-president Donald Tusk har mislyktes i å samle europeiske ledere til enighet om reformforslag som skal legges til i Lisboa-traktaten.

Kopien tilsier at partene heller har glidd lengre fra hverandre enn å ha nærmet seg en løsning. Frankrike er urolig over britenes ønske om å vedta spesielle økonomiske regler for London, og det er satt hakeparentes rundt forslaget om separate regler for land i og utenfor eurosonen.

Cameron må først og fremst få med seg sør- og østeuropeiske land på å begrense EU-arbeideres tilgang til visse velferdsgoder i Storbritannia. En slik avtale blir trolig så spesifikk for det britiske systemet at den kun vil gjelde der.

Men en mulighet til å justere barnetrygden for barn av andre EU-borgere kan bli åpnet for alle. I kopien er velferdstilbudene også rammet inn av firkantede hakeparenteser.

Skytteldiplomati

Statsminister David Cameron har drevet skytteldiplomati i Europa i flere måneder for å få gjennom reformkravene sine og en ny avtale med EU. Reformkravene skal diskuteres under unionstoppmøtet i Brussel torsdag og fredag.

Om britene får sin avtale fredag, er det ventet at Cameron kunngjør en rask folkeavstemning om å bli eller gå ut av EU.

Taper Cameron folkeavstemningen, er det forventet at han vil gå av. Om han derimot skulle vinne, kommer tilhengerne hans til å argumentere for at han fortjener en plass blant fremragende statsministere for landet, skriver The Guardian. (©NTB) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.