- Hvis regimet tror det kan vinne tilbake hele Syria med militære midler, vil det gå riktig ille, advarer Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin i et intervju med den russiske avisen Kommersant.

- Russland har investert tungt i denne krisen, politisk, diplomatisk og nå også militært. Derfor ønsker vi at Assad reagerer på dette, sier Tsjurkin.

Han advarer president Bashar al-Assad mot ikke å lytte til russiske råd og handle på tvers av hva Russland mener er riktig. Han sier også at den syriske presidentens holdning «ikke er i overensstemmelse med Russlands diplomatiske innsats», og at regimet bør la Russland bestemme hvis det vil komme seg ut av krisen på en «verdig måte».

– Vil ramme regimet

– Hvis de på noen måte bryter med denne kursen, og det er min personlige mening, vil det oppstå en meget alvorlig situasjon. Også for dem selv. Hvis de fortsetter ut fra en holdning om at en våpenhvile ikke er nødvendig, og at de må kjempe seg til en seier til siste slutt, da vil denne konflikten vare svært lenge, og det er det forferdelig å forestille seg, sier Tsjurkin.

På sikkerhetskonferansen i München i forrige uke ble 17 land enige om at det skal innføres en våpenhvile mellom den syriske regjeringshæren og opprørsgrupper, at det skal bringes nødhjelp inn til alle beleirede områder. Samtidig ønsker man at forsøket på å få i gang FN-støttede fredsforhandlinger gjenopptas.

Men i et intervju med nyhetsbyrået AFP rett før avtalen ble inngått, sa Assad at han ønsker å gjenerobre hele landet og at kampen mot «terrorisme» uansett fredsforhandlinger.

– Politisk utspill

Tsjurkin antyder at Assads uttalelser først og fremst bør tolkes som et politisk utspill.

– Vi bør ikke vektlegge hva han sier, men av hva han til slutt gjør, sier Tsjurkin, som samtidig understreker at han har «stor respekt for uttalelsene til en så høyt plassert person».

Til tross for avtalen i München har kampene i Syria fortsatt med full styrke. Ved hjelp av massiv russisk flystøtte har regimevennlige bakkestyrker, som også består av iranske «rådgivere» og styrker fra den libanesiske Hizbollah-militsen, erobret flere opprørskontrollerte områder.

Tsjurkins uttalelser kan tyde på at Russland nå ønsker å trappe ned krigføringen i tråd med München-avtalen, slik flere eksperter har spådd at russerne ville gjøre etter å ha sikret regimet viktige strategiske seire.

– Jeg håper Damaskus forstår at dette er en unik mulighet for Syria etter fem år med uopphørlig ødeleggelse, sier Tsjurkin.

Les mer på DN.no:

Russland og Tyrkia i ordkrig om Syria

USA og Russland vil styrke innsats for Syria-avtale

Stormaktenes konflikter skader kampen mot IS

Carl I. Hagen tapte pensjonskamp i Høyesterett

Slik skjulte Vimpelcom korrupsjonen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se også på DNtv: Hvem visste hva når?

Hvem visste hva når?
Jon Fredrik Baksaas hevder han ikke viste om Takilant før i 2012, samtidig som transaksjoner med selskapet ble behandlet i Vimpelcom.
01:11
Publisert: