USAs president Barack Obama sier at de neste dagene vil være avgjørende for våpenhvileavtalen som er fremforhandlet av Moskva og Washington.

Syrias president Bashar al-Assad, den kurdiske YPG-militsen og opposisjonsalliansen HNC har alle sagt at de vil respektere avtalen.

De 17 landene i Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG), møttes fredag i Genève for å jobbe videre med detaljer i avtalen. FNs sikkerhetsråd ventes å slutte opp om avtalen fredag kveld norsk tid.

97 opprørsgrupper

97 syriske opprørsgrupper og fraksjoner lover å respektere våpenhvilen, opplyser opposisjonskilder.

Blant dem som lover å la våpnene hvile, er den saudistøttede opposisjonsalliansen HNC. De advarer imidlertid president Bashar al-Assad og hans allierte mot å gjennomføre angrep under påskudd av å bekjempe terrorisme.

De mange opprørsgruppene i Syria har også dannet et felles militærråd, heter det i en kunngjøring.

Tyrkia bekymret

Russland forventer at FNs sikkerhetsråd støtter planen om en våpenstillstand i Syria, men ingen kan garantere 100 prosent at planen blir gjennomført, sier landets utenriksminister Sergej Lavrov før møtet i Sikkerhetsrådet.

Landets president Vladimir Putin har lovet å gjøre «det som trengs» for at våpenhvilen iverksettes.

Tyrkia på sin side er alvorlig bekymret for den planlagte våpenhvilen i nabolandet Syria på grunn av fortsatte kamphandlinger, sier Ibrahim Kalin, som er talsperson for president Recep Tayyip Erdogan.

Kalin sa på en pressekonferanse i Ankara fredag at Tyrkia vil svare på enhver hendelse som truer landets nasjonale sikkerhet.

Fredssamtaler

Det er håp om at en vellykket stans i kamphandlingene i Syria vil føre til gjenopptakelse av fredssamtalene i Genève som ble avbrutt før de kom i gang 3. februar.

Det er ventet at FNs Syria-mekler vil kunngjøre en ny dato for samtalene fredag.

– I morgen kommer til å bli en veldig viktig – jeg vil si avgjørende – dag, sa Staffan de Mistura til journalister i FNs hovedkvarter i Genève torsdag.

En tjenestemann i det russiske utenriksdepartementet sier fredag til Reuters at samtalene kan komme til å bli gjenopptatt 7. mars.

Jihadistgrupper

Avtalen om en midlertidig våpenhvile tillater at kampen mot ekstremistgruppen IS, som erobret store deler av Syria i 2014, samt mot den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten og andre jihadistgrupper fortsetter på tross av våpenstillstanden.

Under en tale torsdag kveld gjorde Obama det klart at IS kun kan knekkes dersom det blir slutt på borgerkrigen og kaoset i Syria. Han lovte å «ødelegge denne barbariske terroristorganisasjonen».

USAs president sa også at våpenhvilen er et steg på veien for å få en slutt på krigen i Syria.

– Mye av dette avhenger av hvorvidt det syriske regimet, Russland og deres allierte lever opp til sine forpliktelser. De kommende dagene blir avgjørende, og verden vil følge nøye med, sa Obama.

Følg markedet med DN Investor

Les også:

Seniorøkonom: Ledigheten begynner å spre seg til flere yrker

- Jeg synes nesten det er litt for godt til å være sant

Gigantselskaper i kulissene bak Kinas fotballrevolusjon

Se DNtv: Hun løper «Tour de finance» hver dag

Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag
Slik får konserndirektøren i Evry trent i tidsklemma. En mil om dagen klarer alle, smiler hun.
01:37
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.