Saken er oppdatert.

Kamphandlingene i Syria så i stor grad ut til å ha stanset etter at våpenhvilen trådte i kraft natt til lørdag.

Rundt midnatt stoppet skytingen i hele det vestlige Syria, inkludert i forstedene til hovedstaden Damaskus og i Aleppo, hvor det har vært harde kamper de siste dagene.

I løpet av natten ble det meldt om enkelte isolerte skytehendelser i Aleppo og i Homs-provinsen, men først lørdag morgen ble det meldt om flere mer alvorlige brudd på våpenhvilen.

Ved den regjeringskontrollerte byen Salamiyeh i Hama-provinsen ble to regjeringssoldater drept av en bilbombe, og i Latakia-provinsen meldte en opprørsgruppe med tilknytning til Den frie syriske hær (FSA) at tre av deres krigere var drept av regjeringsstyrker.

Ifølge gruppas talsmann Fadi Ahmad ble de tre drept da de forsvarte seg mot et angrep fra regjeringshæren i et turkmensk område ved grensa til Tyrkia.

Utflukt til parker

Ellers tyder det meste på at roen hadde senket seg over Syria for første gang på flere år. I Aleppo sa folk at om våpenhvilen holdt utover ettermiddagen, ville de ta med barna til parker i nabolagene sine.

– I Damaskus og på landsbygda rundt. For første gang på flere år er det roen som råder, sier direktør Rami Abdulrahman i eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ifølge gruppen har kamphandlingene over mesteparten av det vestlige Syria stanset opp.

– I Latakia, rolig. Og på luftbasen i Hmeimim er det ingen flyaktivitet, sier Abdulrahman. De to stedene brukes som baser for de russiske krigsflyene.

– La oss håpe det virker

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, sier at de har fått rapporter om hendelser i Damaskus og Deraa i løpet av de første minuttene etter at våpenhvilen trådte i kraft, men at disse byene deretter raskt kom til ro.

– La oss håpe at dette virker, for det er oppriktig talt den beste muligheten vi kan forestille oss at det syriske folket har hatt de siste fem årene til å oppleve noe bedre og forhåpentligvis noe som ligner fred, sier han.

Lørdag møtes en arbeidsgruppe i Genève for å overvåke våpenhvilen, ifølge spesialutsendingen.

Mistura sier at enhver maktbruk i Syria må være proporsjonal og en siste utvei dersom det skulle oppstå kamphandlinger under våpenhvilen

Nye møter

Den midlertidige våpenhvilen er forhandlet fram av Russland og USA. Syrias president Bashar al-Assad, den kurdiske YPG-militsen og opposisjonsalliansen HNC har alle sagt at de vil respektere avtalen i to uker.

Den omfatter ikke ekstremistgruppen IS eller den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, og USA og Russland har varslet at angrepene mot disse gruppene vil fortsette i uforminsket styrke.

Fredag ble det klart at fredsforhandlingene mellom de stridende partene skal gjenopptas 7. mars. En forutsetning er at våpenhvilen holder, og at humanitær hjelp kommer fram.

For litt over tre uker siden måtte den første samtalerunden avbrytes, og Mistura har oppfordret alle landene som er med i den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG), til å forberede seg mer slik at neste samtalerunde kan ha håp om å lykkes.

Brende fornøyd

Norges utenriksminister Børge Brende (H) er glad for at våpenhvilen, som også er forankret i FNs sikkerhetsråd, nå er innledet.

– Det er med stor glede og tilfredshet jeg hilser velkommen det enstemmige vedtaket i FNs sikkerhetsråd om stans i kamphandlingene over hele Syria fra midnatt. Dette er et etterlengtet vedtak som kan bidra til å bane veien for en varig våpenhvile og en politisk løsning på denne fem år lange konflikten, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Les også:

Mener dette forslaget vil gi flere boliger i Oslo

– Det måtte skje noe, det funker ikke sånn som det er nå  

Se DNtv: Hun løper «Tour de finance» hver dag

Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag
Slik får konserndirektøren i Evry trent i tidsklemma. En mil om dagen klarer alle, smiler hun.
01:37
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.