Etter en åpen designkonkurranse, valgte myndighetene ut et knippe forslag, og det ble holdt folkeavstemning om hvilket av disse som skulle utfordre dagens blå flagg, med britiske Union Jack i hjørnet og stjernebildet Sydkorset.

New Zealands flagg. Men nå skal folket stemme over om det skal byttes ut. Foto: Marty Melville/AFP Photo/NTB scanpix
New Zealands flagg. Men nå skal folket stemme over om det skal byttes ut. Foto: Marty Melville/AFP Photo/NTB scanpix (Foto: Afp)
 

Utfordreren ble ett av flere forslag som tar utgangspunkt i nasjonalplanten sølvbregne, som blant annet landslaget i rugby bruker som sitt symbol. Flagget viser et bregneblad på blå og svart bakgrunn, og Sydkorset er fortsatt med. Onde tunger sier det mulige nye flagget ligner «et stygt badehåndkle».

– Hvis velgerne ikke går for et nytt flagg nå, får de ingen ny sjanse før landet blir republikk. Uansett utfall, vil dette flagget vaie over New Zealand i flere generasjoner, sier John Burrows, som har leder kommisjonen som har oppsyn med folkeavstemningen. Rundt tre millioner stemmesedler er sendt ut, og avstemningen skjer via posten. Den varer fram til 24. mars.

Meningsmålingene tyder så langt på at øylandet på den andre siden av jorden kommer til å si nei til å bytte ut det gamle flagget, men tilhengerne av et bytte sier utviklingen den siste tiden har gått i deres favør.

New Zealand er med sine 4,5 millioner innbyggere fortsatt formelt knyttet til den britiske tronen. Landet er uavhengig, men i likhet med nabolandet Australia, Canada og en rekke andre tidligere kolonier, er det fortsatt dronning Elizabeth som er landets statsoverhode. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: «Klimaflyktning» deportert fra New Zealand

- Jeg føler egentlig at jeg har oppnådd drømmen om å bli «profesjonell fotballspiller» - bare på et annet felt

Følg markedene på DN Investor