Uttalelsen kommer i forkant av toppmøtet mandag der EU-ledere samles i Tyrkia.

– Det er enighet om en omfattende strategi som, om den følges, vil bidra til å dempe strømmen av mennesker og krisen som følger, sier Tusk som fredag møtte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Ifølge Tusk er det viktigste grepet å gjenopprette Schengen, få slutt på de interne grensekontrollene og gjeninnføre muligheten til å reise uten pass.

– På mandag vil vi forhåpentlig komme til enighet om dette. Migrasjonsruten vest i Balkan, som er den mest brukte ruten for migranter på vei nordover i Europa, vil bli stengt, sa han.

Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu skal ha gått med på at flyktninger og migranter som ankommer Hellas, og som ikke tilhører gruppen som trenger beskyttelse, skal kunne returneres til Tyrkia. I tillegg skal Tyrkia ta tilbake alle båtflyktninger som blir tatt opp fra havet i tyrkiske farvann.

– Den politiske viljen er der, men det er praktiske utfordringer, og Hellas trenger hjelp, sier Tusk.

Ifølge den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu er antallet flyktninger som ankommer allerede blitt kraftig redusert på grunn av strengere visum-regler.

– Tyrkia er i ferd med å gjennomføre det som skal gjøres ifølge handlingsplanen. Vi har gått gjennom visumreglene og det er kraftig nedgang av antall flyktninger, sier han.
 

Les også: 150 prosent opp i New York

Verdens største oljeland på randen av kollaps

Rederiforbundet kritiserer Statoils bonusutbetalinger

 

Se DNtv:

Eiendommelig elbil:

Eiendommelig elbil
Når Morgan skal lage elbil, gjør de det selvsagt på en sjarmerende måte.
00:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.