– Dette er et skritt fremover, sier Tysklands statsminister Angela Merkel etter et tolv timer langt toppmøte mellom EU og Tyrkia i Brussel mandag.

Der foreslo den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu å ta tilbake alle migranter og flyktninger som ankommer de greske øyene via Tyrkia i en begrenset periode. Det inkluderer også syriske krigsflyktninger.

Til gjengjeld skal EU hente like mange syriske kvoteflyktninger direkte fra Tyrkia.

Forslaget overrasket EU-lederne, og de vil bruke tiden fram til et nytt toppmøte torsdag og fredag neste uke på å vurdere det.

– Målet er å motvirke irregulær migrasjon og menneskesmugling. Hovedmålet vårt er humanitært. Vi ønsker ikke å se flere mennesker dø i Middelhavet, sier Davutoglu til pressen i Brussel.

Iver

Tyskland ivrer for løsningen som tyrkerne foreslår, for å få en slutt på trafikken over Middelhavet.

– Dette er et gjennombrudd om det gjennomføres, sier Merkel.

– Jeg tror vi har grunnlaget for et gjennombrudd, fremholder britiske David Cameron mens danske Lars Løkke Rasmussen sier man har «brikkene til noe som kan bli en løsning» som om man ikke er i mål ennå.

– Det er en god avtale. Det vil ødelegge menneskesmuglernes forretningsmodell, mener EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

– Vi er enige i prinsippet, men det trengs mer diskusjon om hvordan det skal gjøres i praksis, sier han om diskusjonen EU-landene nå skal kjøre de neste dagene.

Krav

Davutoglu fremmer samtidig betydelige krav om økonomiske og politiske gjenytelser fra EU.

Han ber om ytterligere 3 milliarder euro til syriske flyktninger i Tyrkia fram mot utgangen av 2018. EU har allerede lovet en lignende sum.

Videre ber Ankara om at EU ferdigstiller visumliberaliseringen for tyrkere i EU innen utgangen av juni. Og vil ha fortgang i medlemskapsprosessen.

Det skaper utfordringer for EU, der Kypros fortsatt er svært skeptisk til tyrkisk medlemskap. Og flere er bekymret for utviklingen mot et mer autoritært tyrkisk regime.

Bekymret

Hvordan retur av migranter og flyktninger til Tyrkia kan gjennomføres i praksis og i overensstemmelse med folkeretten, er fortsatt uklart. FNs høykommissær for flyktninger erklærer seg allerede bekymret.

De syriske flyktningene som tar seg til de greske øyene i perioden avtalen kan bli gjeldende, vil havne på bunnen av listen over dem som kan søke seg til Europa som kvoteflyktning.

– Migrasjonsjurister advarer om at avtalen kan bli underkjent om den sendes til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, skriver Financial Times.

– Vi har undersøkt reglene nøye, og vi mener de åpner for en slik løsning, sier Juncker.

Samarbeid

EU er avhengig av Tyrkia for å få stagget tilstrømmingen av flyktninger og migranter til Europa. Men så langt har ikke en samarbeidsavtale fra november gitt store utslag.

Til nå i år har rundt 126.000 tatt sjøveien fra Tyrkia til Hellas.

– Tiden for irregulær migrasjon til Europa er over, erklærer uansett EU-president Donald Tusk.

– Jeg er trygg på at vi skal lykkes. Forslaget er en mulighet til å oppnå reelle resultater, sier han om arbeidet med tyrkerne. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - EU tilbyr Tyrkia mer penger

 
Østerriksk avis: Balkanruta stenges  

Følg markedene på DN Investor