Det er ikke bare Norge som opplever en tyngre økonomisk hverdag på grunn av det kraftige fallet i oljeprisene. En rekke store oljeprodusenter som Saudi-Arabia, Venezuela, Russland er enten i full økonomisk krise eller må gjennomføre omfattende innsparinger på statsbudsjettene.

Men det er flere. Moody’s slapp nylig en rapport om 16 land som sliter på grunn av oljeprisfallet.

At også Danmark merker oljesmellen er kanskje ikke like kjent.

I et ferskt notat fra det danske finansdepartementet heter det imidlertid at det såkalte økonomiske handlingsrommet faller med fem milliarder danske kroner frem mot 2020 bare på grunn av oljeprisen, skriver avisen Berlingske. Selv om lavere oljepris kan gi økt forbruk, kompenserer ikke det i nærheten for fallet i skatteinntekter fra Nordsjøen Danmark vil oppleve. Lavere skatteinngang kommer samtidig som utgiftene til flyktninger har økt dramatisk.

Formann i Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, mener fallende oliepris og stigende utgifter på utlendingområdet «er en risiko for hele innretningen av vårt velferdssamfunn».

-Mindre penger til alt

Danmarks finansminister Claus Hjort Frederiksen kaller ifølge avisen utviklingen «så dramatisk at vi nok ikke har opplevd det tidligere».

- Danmark er blitt fattigere på grunn av den fallende oljeprisen, og det ser ut til å fortsette. Den lave oljeprisen sluker en tredjedel av handlingsrommet, og det er en økonomisk realitet som alle partier og organisasjoner må erkjenne og forholde seg til. Disse tallene illustrerer at det er mindre penger til alt, sier Hjort Frederiksen til Berlingske.

Det danske finansdepartementet nedjusterer nå forventningene til oljeprisen i 2020 fra 100 dollar fatet til 70 dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Tror 2017 blir verre


- Situasjonen er forferdelig

Frykter Statoil vurderer masseutflytting  

Følg markedene på DN Investor