Frem til i fjor høst falt eiendomsprisene i nesten alle kinesiske storbyer. Det har ikke vært en panikk og dette overrasker myndigheter og eksperter. Nå er investorer tilbake for fullt. Eiendomsprisene i storbyen Shenzhen var 52 prosent  høyere i januar i år sammenlignet med i fjor.

Tilbake til eiendomsinvesteringer

Etter finanskrisen i 2008-09 oppfordret kinesiske myndigheter folk om å kjøpe egen bolig. Bankene svarte med å innføre en svært liberal utlånspraksis hvor det ble svært enkelt å kjøpe flere leiligheter i slengen. Mange ble kjapt solgt – med solide gevinster.

Myndighetene strammet noe inn, men nybyggingen har fortsatt. Visesentralbanksjef Pan Gongsheng sa til nyhetsbyrået Xinhua i helgen at det står 720 millioner kvadratmeter tomme boliger og leiligheter i Kina.

Dette tilsvarer 720 kvadratkilometer boligflate. Til sammenligning er hele Oslo kommunes landareal på 427 kvadratkilometer. Asker og Bærum må legges til for å få et inntrykk over hvor store ferdigbygde boligareal som finnes i Kina. Byggingen pågår fortsatt.

- Mange ble påført store tap det siste året fra det kinesiske aksjemarkedet. De er på vei tilbake til eiendomsmarkedet, sier analysedirektør Davi Ji hos eiendomsselskapet Knight Frank til CNBC Asia.

Den kinesiske sentralbanken kuttet renten fem ganger i 2015 og har redusert bankenes reservekrav som skal plasseres hos sentralbanken. Dette gjør at bankene har mulighet til å gi utlån til eiendomsinvestorer – og spekulanter.

Det er i mindre- og mellomstore byer at situasjonen er alvorligst. I storbyene langs kysten, som Beijing, Shanghai og Shenzhen, er det fortsatt høy etterspørsel, og kjøpesterke kunder har egenkapital for å finansiere toromsleiligheter til tre-fire millioner kroner.

Sender råvarepriser høyere

Hva som skjer i den kinesiske eiendomssektoren vil merkes langt utenfor landets grenser. For eksempel har prisen på jernmalm fulgt de kinesiske eiendomsinvesteringene som hånd i hanske de siste syv-åtte årene.

Da myndighetene forsøkte å stoppe spekulasjon og øke egenkapitalkravene i 2011 begynte prisen på jernmalm å falle. Jernmalmprisen nådde en topp på nesten 190 dollar tonnet i 2011 og var nede på nesten 40 dollar i januar i år.

De siste ukene har den opplevd et oppsving. Dette kom samtidig med signaler fra den kinesiske kommunistledelsen under Folkekongressen om at de er villige til å sette inn nødvendige tiltak for å stabilisere finans- og eiendomsmarkedet.

«Oppgangen i råvaremarkeder er drevet av spekulasjon om at investeringer i det kinesiske eiendomsmarkedet er i ferd med å ta seg opp», skriver sjefstrateg Hao Hong hos Bocom International Holdings i en ny rapport.

Han er ikke overbevist om en Kina står foran en ny eiendomsboom.

«Det vil ta mange år å rydde opp i etterslepet i mindre byer. Disse har stått for 60 prosent av Kinas eiendomsinvesteringer», skriver Hong.

Skyhøye priser

Spørsmålet mange stiller er om det kinesiske eiendomsmarkedet står foran en kollaps. Mange stiller seg tvilende. Kinesiske myndigheter har vist vilje og evne til å stabilisere markedet før det er blitt en boble som ikke lar seg kontrollere.

«Markedet kan karakteriseres som irrasjonell entusiasme – basert på erfaringer fra Japan og USA», skriver meglerhuset Haitong Securities i en ny rapport.

Frem til 2000 var investorene preget av en «irrasjonell entusiasme» (irrational exuberance) for aksjer. Den entusiasmen fikk seg en alvorlig knekk da tidenes aksjeboble ble etterfulgt av en av de verste «bjørnemarkedene» i verdenshistorien. Markedene falt rundt 40 prosent reelt sett, verden over.

Ifølge Haitong Securities er verdien av alle eiendommer i Kinas største byer (Beijing, Shanghai og Shenzhen) like høy som halvparten av USAs samlede boligverdier.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene åpnet kraftig høyere på mandag morgen. Litt av optimismen og entusiasmen har forsvunnet idet lunsjavbrekket har satt inn, men det er fortsatt en oppgang på over to prosent ved Shanghai-børsen og over fire prosent ved Shenzhen-børsen i Kina.

Nikkei-indeksen ligger nesten to prosent høyere siden handelen startet ved Tokyo-børsen.

Noe av årsaken er optimismen fra de amerikanske børsene på fredag, hvor nøkkelindeksene endte over en prosent høyere. Det er risikovilje hos investorer.

«Risikolysten har bedret seg merkbart de siste part ukene, selv om jeg føler at denne hakker litt og mangler et godt fundament», skriver markedsanalytiker Bernard Aw hos IG i mandagsoppdateringen.

«Investorene føler seg tryggere på at det er en liten sjanse for at Fed (den amerikanske sentralbanken) setter opp renten denne uken, men de venter en slags veiledning fra pressekonferansen. For nå er oddsen for en renteøkning i juni økende», skriver Aw.

Les også: Ser lyspunkter i Kina

Følg markedene på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.