Millioner av brasilianere tok til gatene i protest søndag, mot korrupsjonsskandalen som herjer landet, svak økonomisk utvikling i landet og presidenten Dilma Rouseff (68).

Til sammen tok omtrent 3,5 millioner mennesker til gatene i protest over hele landet, ifølge den brasilianske avisen Globo. I byen Sao Paulo alene protesterte over en million mennesker mot Rouseff og hennes Arbeiderparti (PT - Partido dos Trabalhadores). Hun har vært Brasils president siden 2011, og ble gjenvalgt i 2014.

Saken fortsetter under bildet.

Omtrent 1,4 millioner demonstranter i den brasilianske byen Sao Paulo krevde søndag president Dilma Rouseffs avgang med bannere med teksten «impeachment ja». Impeachment betyr å stille for riksrett - demonstranter og politiske motstandere ønsker å stille Rouseff rettslig  ansvarlig for Petrobras-skandalen. Foto: AFP PHOTO / MIGUEL SCHINCARIOL / NTB Scanpix
Omtrent 1,4 millioner demonstranter i den brasilianske byen Sao Paulo krevde søndag president Dilma Rouseffs avgang med bannere med teksten «impeachment ja». Impeachment betyr å stille for riksrett - demonstranter og politiske motstandere ønsker å stille Rouseff rettslig ansvarlig for Petrobras-skandalen. Foto: AFP PHOTO / MIGUEL SCHINCARIOL / NTB Scanpix (Foto: Afp)

Gigantiske bannere med ønsker om Rouseffs avgang var å se i flere ulike byer. Opposisjonspolitikere har tidligere hevdet at Rouseff visste om korrupsjonen i det statseide oljeselskapet Petrobras, noe presidenten selv har avvist på det sterkeste.

Korrupsjonsskandalen kan være en av de største i historien. Flere av de største entreprenørselskapene i Brasil gikk i 2004 sammen og dannet et kartell for å få kontroll over anbudene til det Petrobras. En rekke toppolitikere er under etterforskning for kartellvirksomheten og påståtte lovbrudd omfatter bestikkelser tilsvarende omtrent 14 milliarder kroner.

Dilma Rouseff, nåværende president i Brasil. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad
Dilma Rouseff, nåværende president i Brasil. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad (Foto: Afp)

Rouseffs forgjenger, Luiz Inácio Lula da Silva , er arrestert av politiet på bakgrunn av anklager om bestikkelser i saken. Rouseff satt selv i Petrobras’ styre fra 2003 til 2010.

BAKGRUNN: Brasils tidligere president blir siktet

Økonomi på randen

Brasils økonomi krympet med 3,8 prosent i 2015. Både den politiske og økonomiske situasjonen i Brasil er i krise:

  • Korrupsjonsskandalen i Petrobras kombinert med oljeprisfallet det siste halvannet året har redusert petroleumsinntektene til landet. Brasil har Latin-Amerikas nest største påviste oljereserver på omlag 15 milliarder fat. Brasil produserer omtrent 2,3 millioner fat olje per dag.
  • Brasils budsjettunderskudd i fjor var på 111 milliarder reais, omtrent 260 milliarder kroner. Det tilsvarer 9,3 prosent av landets brutto nasjonalprodukt – det høyeste noen sinne målt.
  •  Inflasjon har økt dramatisk, og ligger omtrent seks prosentpoeng over sentralbankens inflasjonsmål på 10,7 prosent. Det gjør det vanskelig for myndighetene å innføre økte skatter på ulike forbruksvarer i et forsøk på å redusere underskuddet
  • Arbeidsledigheten øker og lønnsnivået faller. Arbeidsledigheten er i dag omtrent ni prosent i Brasil, og lønnsnivået er over fem prosent lavere enn 2014-nivået. Økonomene i storbanken Barclays kaller dette et «enestående tap av kjøpekraft».
  • Forsøk på å gjennomføre reformer for å få fart på økonomien får ikke politisk støtte – ettersom den politiske debatten i hovedsak kretser rundt hvorvidt Rouseff skal kastes eller ikke. Rouseff-regimet er det minst populære i Brasils nyere tid med en negativ oppslutning på omtrent 70 prosent.

 Avhengig av helomvending

- Forutsetningene for å oppnå økonomisk vekst blir færre. Økonomisk aktivitet er fullstendig avhengig av en helomvending i tilliten til landets institusjoner, skriver storbanken Barclays i en rapport om Brasil denne måneden.

- Det er store muligheter for fortsatt forverring av både arbeids- og kredittmarkedet i landet, skriver økonomene videre.

Bankens økonomer anslår at økonomien vil fortsette å krympe i 2016 og at landets gjeldsnivå vil øke til 83 prosent av bnp. Økonomene venter på den positive siden at inflasjonsnivået synker ned mot den brasilianske sentralbankens mål de neste årene.

Både brasilianske aksjer og valutaen har styrket seg de siste dagene på muligheten for at Rouseff blir tvunget til å gå.

- Disse økningene kommer på grunn av at markedene venter at en ny president vil være mer forretningsvennlig, sier analytiker på fremvoksende økonomier, Lisa Alexandersson i Nordea Markets.

Nordea venter også at Brasils økonomi vil fortsette nedgangen i 2016.

- Den økonomiske og politiske krisen har forverret seg de siste månedene. Vi venter at økte politiske utfordringer vil gjøre at enhver mulighet for en helomvending i både tillit og den økonomiske nedturen vil være lengre unna, skrev Nordeas økonomer i en oppdatering om Brasils økonomi tidligere i år.

Søppelstatus

I februar i år ble Brasil sendt dypere inn i søppelterritorie av ratingbyrået Standard & Poor’s (S&P). Alle de store internasjonale byråene vurderer Brasil som «junk», eller søppelstatus; den laveste kategoriene av kredittverdighet som er mulig å oppnå. Det betyr at byråene fraråder investeringer i landet.

Allerede i fjor sommer ble landet først advart mot nedgradering til søppelnivå.

Følg markedet på DN Investor

Les også:
300.000 tåler ikke høyere boligrente

Rogalendinger sliter med boliglånet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Gamlehjem? Glem det. «Babyboomerne» vil bo i kollektiv
Gamlehjem? Glem det. «Babyboomerne» vil bo i kollektiv
Pensjonister i Spania danner bokollektiv på sine eldre dager. Inngangspris: 1,3 millioner kroner.
02:12
Publisert: