Tirdag ble Europa rammet av nok et terrorangrep. 34 personer er bekreftet drepte i angrepene i Brussel.

- Det er pengestrømmen til terrororganisasjonene som bekymrer oss, som muliggjør utføringen av stadig mer sofistikerte angrep, sier den norske politiadvokaten Rudolf Christoffersen ved Eurojust i Nederland til DN.

Christoffersen har jobbet lenge med organiserte kriminelle nettverk tilknyttet menneskesmugling og migrasjon.

- Vi sitter med et klart inntrykk av at mange terrornettverk finansieres ved hjelp av menneskesmugling og kriminelle nettverk koblet til flyktninger inn til Europa, sier han.

- Nok av gode kanaler

Få timer etter angrepene på flyplassen og metrostasjonene i Brussel hadde en rekke europeiske politikere kommentert angrepene med kritikk av flyktningestrømmen, EU-politikk og svak grensekontroll.

- Jeg ønsker ikke å delta i en debatt om flyktninger inn til Europa, men jeg kan si at ut fra den informasjonen vi sitter på per i dag tyder det ikke på at terrornettverkene er avhengige av smuglernettverkene for å komme seg inn i landene de ønsker. De har nok gode nok kanaler selv, sier Christoffersen.

Eurojust og politisambandet Europol jobber med å kartlegge hvordan de kriminelle nettverkene og terrororganisasjonene jobber, finansieres og rekrutterer.

Helt siden franske myndigheter offentliggjorde at to av gjerningsmennene bak terrorangrepene i Paris i november har motstandere av innvandrere i europeisk politikk gjentatte ganger trukket frem flyktningestrømmen som en trussel.

Det er imidlertid liten grunn til å tro at det smugles terrorister gjennom flyktingsnettverkene, konkluderte Europol i en omfattende rapport om flyktningestrømmen inn til Europa tidligere i år. Generelt sett trenger ikke terrorgruppene smuglernettverkenes hjelp til å reise inn i Europa, ifølge rapporten.

De to av gjerningsmennene bak Paris-terroren som kom til Europa forkledd som flyktninger er av Europol pekt på som «isolerte hendelser». Det synet deler Christoffersen.

Han understreker at han ikke kjenner de spesifikke detaljene bak angrepene i Brussel.

Flere utsagn

Kritikken fra høyrepopulistiske politikere har ikke latt vente på seg tirsdag:

  • Den franske høyrepolitikeren Marine Le Pen, som leder det konservative partiet Nasjonal Front ba om strengere grensekontroller og politiraid.
  • Lederen for det østerrikske høyreradikale partiet FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs - Det østerrikske frihetspartiet), Heinz-Christian Strache, skrev på sosiale medier tirsdag morgen at angrepene er en «dramatisk hevn» for feilaktig EU-politikk.
    - Den uansvarlige innvandringen fra den arabiske verden, av radikale islamister under dekke av å være flyktninger og åpne EU-grenser må slutte, skrev Strache på Facebook tirsdag morgen.
  • En talsmann for det høyrepopulistiske partiet United Kingdom Independence Party (UKIP) var blant de som uttalte seg.
    - Dette forferdelige terrorangrepet viser at Schengen-avtalen og slappe grensekontroller er en trussel mot vår sikkerhet, sa talsmannen for UKIP få timer etter eksplosjonene i Brussel tirsdag.
    UKIP har som mål å få Storbritannia ut av EU og begrense innvandring til landet.
  • I tillegg gikk lederne for det innvandringsskeptiske partiet Lega Nord, Nordligaen, i Italia ut og kalte for stenging av alle grenser og moskeer i Italia.
  • Amerikanske politikere og presidentkandidater fordømte alle angrepene i Brussel. Den kontroversielle presidentkandidaten Donald Trump, som har lagt seg på en svært innvandringsfiendtlig linje i valgkampen, mente EU bør «stenge grensene».

Les DNs reportasje om menneskesmuglingen over Middelhavet her: Fluktens profitører magasinetPlus  (DN+)

Les også:

Skummer milliarder på flyktningkrisen

Terrorekspert «urovekket» over Belgia-angrep  

Myndighetene fryktet angrep i Belgia  

Politiet: Ingenting så langt som knytter terroren til Norge  

Nordmann i Brussel: - De ser ut som de har vært i krigen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.