Klokken 19 norsk tid onsdag startet nye demonstrasjoner på Island. Det skjedde med et voldsomt fyrverkeri rett utenfor det islandske parlamentet i sentrum av Reykjavik. Sinnet har langt fra lagt seg.

81 prosent svarer i en meningsmåling at statsministeren må gå.

Målingen ble publisert tirsdag - før statsminister Sigmundur Gunnlaugsson sendte ut pressemelding at han ikke hadde trukket seg likevel.

Mens 3500 demonstrantene for tredje dag på rad krever regjeringens avgang og nyvalg, sitter den fungerende statsministeren Sigurður Ingi Jóhannsson i samtaler med regjeringspartner, finansminister og partileder Bjarni Benediktsson. De diskuterer hvordan det er mulig å fortsette samarbeidet. Det er ventet at de vil annonsere en enighet senere onsdag kveld, trolig klokken 21 norsk tid. De har uansett en frist torsdag klokken 12.30. For da har alltingspresidenten kalt inn til møte i parlamentet.

Må demonstrere

Den høylydte demonstrasjonen skremmer ikke Birta Flokadottir fra å ta med seg sin unge sønn Dagur.

- Regjeringen sitter fortsatt. Derfor må vi demonstrere. Og jeg vil lære sønnen min at hvis det er noe vi er misfornøyd med, må vi si ifra, sier hun.

På tross av regnværet er det allerede langt flere som har funnet veien til plassen onsdag enn dagen før,  mange av dem foreldre med barnevogner og større unger.

"Island preges nå av en total usikkerhet og uro. Regjeringen har vist at de overhodet ikke takler situasjonen", står det på Facebook-siden for demonstrasjonen.

Vil bli klart snart

DN spurte tirsdag ettermiddag en av statsministerens kolleger, tingmann Ásmundur Einar Daðason, hvem som styrer landet.

- Det kan jeg ikke svare på nå. Det vil komme en avklaring snart, sa politikeren før han sprang videre.

Hvis det skulle bli nyvalg, er det Piratpartiet som ligger an til å ta makten. I den siste meningsmålingen får de en oppslutning på 43 prosent. Selvstendighetspartiet, tilsvarende det norske Høyre, får 21 prosent. Det andre regjeringspartiet som også har statsministeren, Fremskrittspartiet, tilsvarende Senterpartiet i Norge, raser ned til under åtte prosent. Sosialdemokratene får i overkant av ti prosent, det samme får Venstrebevegelsen de grønne.

Må ha nyvalg

Siden Piratene er så store, og samtidig så uerfarne politisk, er det usikkert hvor interessert Sosialdemokratene, dagens største opposisjonsparti, egentlig er i et nyvalg. Men partileder Arni Pall Arnason bedyrer at de ikke tenker på det.

- Nei, vi tar bare hensyn til den enorme misnøyen med dagens regjering. Mye er uavklart, annet enn at den ser ut til å desperat klynge seg til makten, sier Arnason.

SE OGSÅ:

Supermosjonisten og verdens lengste skiløp
For ti måneder siden brakk han ryggen. I helgen går han Nordenskiöldsloppet, et 220 km ultraløp på ski
02:29
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.