Scandinavian Star-eierne var tilsynelatende forfulgt av mystiske ulykker i årene før brannen som kostet 159 mennesker livet, mener den norske stiftelsen som har bidratt til å få gjenopptatt etterforskningen.

– I det omfattende materialet som vi har overlevert til politiet i Oslo, er det en oversikt over uhell og brann på skip som selskapene bak Scandinavian Star opererte i Karibia på 1980-tallet og i årene etter, sier skips- og sikkerhetsinspektør Gisle Weddegjerde til Politiken.

– Politiet kan dermed undersøke om det kan være en sammenheng mellom disse og de påsatte brannene om bord i Scandinavian Star, sier Weddegjerde, som leder Stiftelsen Etterforskning av Mordbrannen på Scandinavian Star.

Forsikringssvindel

Selskapene Scandinavian World Cruises, som siden ble til Seaescape, opplevde i perioden 1983 til 1990 minst tre større skipsbranner.

I tillegg kom den uoppklarte brannen om bord i Scandinavian Star da skipet var på vei fra Oslo til Frederikshavn 6. april 1990.

Stiftelsen betegner flere av de tidligere brannene, grunnstøtingene og oljeutslippene som mistenkelige og utelukker ikke at det kan ha vært snakk om forsikringssvindel.

Fikk utbetalt

Seaescape solgte offisielt Scandinavian Start til den danske forretningsmann Henrik Johansen én uke før brannen, men selskapet sto fortsatt oppført som eier i skipsregisteret på Bahamas. Ni besetningsmedlemmer på skipet var også ansatt i Seaescape.

Det var også Seaescape som fikk utbetalt forsikringssummen på 14 millioner dollar, drøyt 115 millioner kroner etter dagens kurs.

Oslo-politiet bekrefter at de etterforsker mulige økonomiske motiver bak brannen.

– Økonomidelen dreier seg hovedsakelig om å forsøke å avklare om det er rimelig grunn til å tro at skipet ble påtent med økonomiske interesser som motiv, skriver etterforskningsleder Terje Bechmann Dahl i en epost til Politiken.

Les også: Peru kan få en ny Fujimori i presidentstolen

Brussel-bomber planla Paris-angrep  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.