– Vi prioriterer høyt å arbeide mot skatteunndragelse i de største selskapene, sier EUs finanskommissær Jonathan Hill.

I kjølvannet av de såkalte Panama-avsløringene knyttet til skatteparadiser, utvider Hill EU-kommisjonenes skatteplaner. Han foreslår at flernasjonale selskaper med over 750 millioner euro i omsetning skal offentliggjøre hvor mye de tjener og betaler i skatt i hvert EU-land de opererer i.

I tillegg vil han ha dem til å rapportere aktiviteten i skatteparadiser.

– Om de betaler skatt utenfor EU i land som ikke følger internasjonale skattestandarder, må flernasjonale selskaper offentliggjøre den samme informasjonen, sier Hill til pressen.

Svarteliste

Problemet er at EU-landene for øyeblikket ikke har en felles forståelse av hva et skatteparadis er. Det finnes dermed ingen svarteliste ennå.

– Det er ingen felles liste over skatteparadiser, så dette blir vanskelig å implementere, sier Eva Joly i EU-parlamentet og påpeker at også OECDs svarteliste så langt er tom.

– For å unngå debatten om hva skatteparadiser er, må vi heller kreve at flernasjonale selskaper må rapportere fra alle land. Det er veldig enkelt, mener korrupsjonsjegeren som representerer De grønne i Frankrike.

Liten dike

Joly føler at Kommisjonen tilbyr så lite den kan i kjølvannet av Panama-lekkasjen.

– Kommisjonen har tatt et bitte lite steg forover, men jeg nekter å juble for det. For meg fortsetter kampen for å få til det som er helt nødvendig, nemlig full gjennomsiktighet, sier hun til NTB.

Forslagene fra Kommisjonen skal nå diskuteres blant EU-landene og i EU-parlamentet før felles tiltak eventuelt settes i verk.

– Kommisjonen handler nok også ut fra hva den tror det vil være mulig å få gjennom hos medlemsstatene, sier Joly og kaller det et initiativ til å «holde havet tilbake med et så lite dike som mulig».

Europa

Før Panama-saken har det også vært avdekket flere gunstige skatteavtaler for store selskaper i europeiske land som Luxembourg. Det er grunnen til at Kommisjonen nå ønsker å tvinge selskapene til å offentliggjøre skatteforhold i alle EU-land.

Det inviterer bare til å flytte skatteforholdene til land utenfor EU som ikke havner på en eventuell svarteliste, mener kritikere.

– Så lenge forslaget ikke dekker alle land, har flernasjonale selskaper fortsatt nok av muligheter til å skjule overskudd, sier Tove Maria Rydling i nettverket Eurodad av utviklingsorganisasjoner.

– I stedet for å løse problemet, vil dette forslaget flytte problemet fra ett land til et annet, mener hun ifølge AFP.

Konkurranse

Europeisk næringsliv har på sin side protestert mot forslaget om å gjøre skatteinformasjonen offentlig, og mener det kun er myndighetene som trenger opplysningene. Det er også frykt for at kravene skal gjøre europeisk næringsliv utsatt i internasjonal konkurranse.

– Vi må ikke sette europeiske selskapers konkurransekraft på spill gjennom å be dem offentliggjøre informasjon som amerikanske og kinesiske selskaper ikke trenger offentliggjøre, sier den konservative talspersonen Burkard Balz i EU-parlamentet. (©NTB)

Les også:

IMF advarer: Det går egentlig ikke så bra. Og det kan bli mye verre

Oljeministeren om oljeselskapenes investeringsbrems: - Som å pisse i buksa

Internrevisoren: - Kan ikke uttale meg  

Fått med deg denne?

Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.