De siste dagene har vært tøffe for Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

- Dette er helt klart det svakeste punktet i hans tid som president, sier den sørafrikanske seniorforskeren Cedric de Coning ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt til DN.

Zuma møter massiv kritikk for å ha misbrukt skattemidler i tillegg til sitt forhold til den mektige Gupta-familien (se faktaboks), som anklages for forsøk på å dele ut ministerposter til politikere.

Samtidig er oppslutningen til Zuma på rekordlave nivåer blant befolkningen, den interne politiske motstanden mot han har nådd nye høyder og Sør-Afrikas økonomi er i krise.

Seniorforsker Cedric H. de Coning i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).
Seniorforsker Cedric H. de Coning i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). (Foto: Christopher Olssøn.)

Flere faktorer utenfor Sør-Afrikas kontroll har bidratt til å presse landets økonomi, som lave råvarepriser og omfattende tørke. Men den politiske styringen av landet har også bidratt til utbredt skepsis blant både investorer, ratingbyråer og politikere.

I desember byttet Zuma finansminister to ganger, som førte til stor investorskepsis og et bratt fall i verdien til den sørafrikanske valutaen.

Politiske anklager

Det tette forholdet mellom Gupta-brødrene og Zuma er velkjent i Sør-Afrika. Men nye anklager om uregelmessigheter i forholdet mellom dem har kommet opp de siste dagene.

Flere politikere og ministre har stått fram og fortalt at Gupta-familien har tilbudt dem regjeringsposter i bytte mot forretningsfortrinn.

- At Gupta-brødrene har dette nivået av innflytelse var et nytt sjokk for befolkningen, sier de Coning.

Brødrene har selv avvist alle anklager og hevder de brukes i et politisk komplott mot Zuma. Zuma har selv sagt at han og Gupta-brødrene er «venner», men har avvist anklager om at forholdet mellom dem omfatter noen urettmessigheter.

Som svar på stormen rundt Zuma og Gupta-brødrene gikk to av Sør-Afrikas største banker, revisjonsselskapet KPMG og flere andre selskaper ut med en offisiell boikott av Gupta-familiens holdingselskap, Oakbay Investments, forrige uke. Selskapet kontrollerer familiens forretningskonglomerat i Sør-Afrika.

Før helgen trakk Gupta-brødrene seg fra posisjoner som henholdsvis styreleder og toppsjef i selskapet. Presidentens sønn, Duduzane Zuma, sa han ville selge sine eiendeler i selskapet, ifølge Reuters. Ifølge NTB sitter Zumas sønner i styrene til minst seks Gupta-selskaper.

Motstanden øker

Zuma opplever også sin dårligste oppslutning blant befolkningen i hele sin tid som president, ifølge ulike meningsmålinger.

- Den store oppfatningen blant folk nå er at Zuma har styrt landet etter sine egne interesser heller enn i landets beste interesser, sier De Coning.

Presidenten ble nylig dømt for å ha urettmessig brukt statlige midler til å pusse opp sin bolig for flere hundre millioner kroner med statlige midler og å nekte å betale det tilbake.

Han ble funnet skyldig i å ikke opprettholde landets grunnlov i en sørafrikansk domstol. Et påfølgende forsøk på å få han fremstilt for riksrett for oppussingsskandalen fikk ikke nok stemmer i den sørafrikanske kongressen.

- Det faktum at det i det hele tatt var en avstemning om å stille Zuma for riksrett viser at hans lederskap stilles spørsmål ved, forteller de Coning.

ANC mot Zuma

Den politiske motstanden Zuma møter nå er av en helt annen karakter enn han har møtt tidligere. Flere innflytelsesrike medlemmer av partiet ANC (African Nationa Congress), har gått ut offentlig i motstand mot Zuma.

Senere i år avholdes lokalvalg i Sør-Afrika. På tross av den økte motstanden mot Zuma tror ikke NUPI-professoren at presidenten vil tvinges til å gå av - ennå.

- Det er ingen tegn på at han vil trekke seg før presidentskapet hans utløper naturlig. Men dersom ANC gjør det dårlig i sommerens lokalvalg vil han bli presset mot å trekke seg som president, sier de Coning.

Hans politiske motstandere forsøker å gjenoppta 783 korrupsjonsanklager mot han som frafalt da Zuma ble valgt som president i 2009. En sørafrikansk domstol skal snart avgjøre om anklagene skal gjenopptas. De Coning ser positive sider i den politiske krisen landet nå er i.

- Det faktum at problemene kommer ut i offentligheten og behandles med politiske prosesser, viser at Sør-Afrikas institusjoner er sterke, sier han.

Norske holder seg unna

- Zuma oppfattes blant folk her nede som å skylde Gupta-familien tjenester, sier landsjef for Sør-Afrika Adam Ikdal i Boston Consulting Group (BCG). Selskapet bistår norske bedrifter som er etablert i landet eller vurderer mulighetene.

Adam Ikdal, Boston Consulting Groups landsjef i Sør-Afrika. Foto: Ole Morten Melgård
Adam Ikdal, Boston Consulting Groups landsjef i Sør-Afrika. Foto: Ole Morten Melgård (Foto: Ole Morten MelgÃ¥rd)

Han er også enig i at dette er det svakeste punktet i Zumas tid som president, og forteller at den politiske krisen gjør at noen norske bedrifter vegrer seg for å gå inn i landet.

- Blant norske bedrifter som vurderer Sør-Afrika har du de som tenker at det er så mye usikkerhet og uforutsigbarhet at de helst holder seg unna. På den andre siden har du de som tenker at nå som alle er skeptiske og usikkerheten er høy så kan det gjøres gode motsykliske investeringer, sier han.

Les mer om krisen i Sør-Afrika på DN.no:

Sør-Afrikas president beklager

Økt press mot Sør Afrikas skandalerammede president  

Advarer mot Sør-Afrika dnPlus  (DN+)

Sør-Afrikas økonomi er i krise  

Sør-Afrikas regjeringsparti: Anklager USA for å jobbe mot regimeskifte

Les også:

Elizabeth Holmes (32) kan bli utestengt i to år  

Svensk gigantsuksess truer med utflytting

- Når jeg forteller at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning

Har du fått med deg denne? 
Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Jacob_Zuma" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:ANC" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Politikk" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:S%C3%B8r-Afrika" relevance="0.4"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.