Kinesiske myndigheter er ikke i tvil: Den økonomiske veksten skal forbli på rundt 6,5 prosent årlig – i alle fall frem til den inneværende femårsplanen går ut i 2021. I første kvartal var veksten i Kina den laveste siden 2009.

Internettselskapet Alibaba sitter på enorme datamengder om den kinesiske økonomien – spesielt privat forbruk og tjenester. Grunnlegger Jack Ma har tidligere sagt at han bruker denne informasjonen når han får kritiske spørsmål fra analytikere og andre som ikke stoler på den offisielle rapporteringen.

Alibaba-gründer Jack Ma tror  på fortsatt høy vekst i årene som kommer. Foto: Eric Feferberg/AFP/NTB Scanpix
Alibaba-gründer Jack Ma tror på fortsatt høy vekst i årene som kommer. Foto: Eric Feferberg/AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
– I de neste tre til fem årene vil Kina møte vanskelige utfordringer. Etter 30 år med høy vekst tar det noen år å justere seg. Den tradisjonelle industrien sliter, men vi ser vekst i innenlandsk forbruk, tjenesteytende sektor og teknologisektoren. Unge talenter flokker seg om teknologisektoren, og det er mange jobber i logistikk- og leveransetjenester for dem med lav utdannelse, sier han til den engelskspråklige avisen South China Morning Post.

I motsetning til myndighetene, som setter konkrete vekstmål, ønsker ikke Ma å være konkret på hvor høy vekst han tror Kina vil få, men han antyder fem prosent i en periode – tilsvarende hva Sør-Korea hadde etter tiår med høy vekst.

– Det er enkelt for en liten båt å endre kurs. Kina, som er verdens nest største økonomi, er som et stort skip. Hvis det snur for fort, kan det kantre. For å gjøre kursendring må hastigheten ned, sier han.

– Kinas vekst vil forbli misunnelsesverdig de neste 20 årene, legger han til.

Soros advarer

Investoren og dollarmilliardæren George Soros deler ikke Mas optimisme. Han mener å ha sett noe tilsvarende før.

– Det som skjer i Kina, ligner uhyggelig på det som skjedde under finanskrisen i USA i 2007/08 – drevet frem av kredittvekst. Mesteparten av pengene bankene stiller opp med, er nødvendig for å unngå tap og holde tapsbringende selskaper i live, sa Soros under en tale i Asia Society i New York på onsdag, ifølge Bloomberg.

Det er ikke første gang han har kommet advarsler. Under World Economic Forum i januar sa han at en hard landing i Kina er uunngåelig

Men etter turbulens i aksjemarkedet ifjor og nye dommedagsprofetier om den kinesiske økonomien, er det nå ny optimisme i landet. Eiendomsprisene økte med 4,6 prosent i gjennomsnitt i mars i de 70 største byene. Nybyggingen er i gang igjen, noe som blant annet har vist seg i rekordproduksjon av stål i mars og høyere priser.

Aktiviteten er i stor grad styrt av offentlige tiltak og en gjeldsoppbygging. I mars ble det gitt nye lån på 2340 milliarder yuan (nesten 3000 milliarder kroner) – langt høyere enn ventet.

Gir bort avisinnhold

Den tidligere engelsklæreren Jack Ma er blitt en av Kinas rikeste entreprenører etter børsnoteringen av nettselskapet Alibaba i 2014. Tidligere i år kjøpte Alibaba South China Morning Post i Hong Kong for vel to milliarder kroner. Det første Ma gjorde der, var å fjerne betalingsmuren slik at alt digitalt innhold ble gratis. Det har vært stor skepsis blant ansatte mot å få en kinesisk eier. Alibaba har betalt kontantbonuser til journalister for at de skal bli værende.

Ma er ikke bekymret over inntektstapet – på kort sikt. Journalistene i avisen vil få tilgang til det digitale økosystemet hos Alibaba. Målet er å skape en ny mediemodell.

– Alibaba ønsker å gjøre avisen til et globalt medieselskap. South China Morning Post får tilgang til Alibabas ressurser, databaser og relasjonene i økosystemet vårt. På den måten kan den rapportere mer nøyaktig om Asia og Kina sammenlignet med medier som ikke har denne tilgangen, sier Ma.

I siste regnskapsår ble det omsatt produkter via Alibaba for 3000 milliarder yuan (3765 milliarder kroner). Dette er 600 milliarder kroner høyere enn den samlede verdiskapingen i Norge, målt i bruttonasjonalprodukt for 2015.

Anbefalt fra DNtv:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert:

Lurer du på hvilket actionkamera du skal velge? Se DNs test her
«Alle» har hørt om Gopro, men avhengig av hva du skal filme kan et annet kamera passe bedre.
01:52
Publisert:
 

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.