I en samtale med journalister i New York fredag sa hun at forsøket på å stille henne for riksrett og avsette henne ikke er noe annet enn et kuppforsøk fra landets elite, som er ute etter å ta makten fra hennes arbeiderparti.

Hun gjorde det klart at hun vil be frihandelsblokken Mercosur, som omfatter fem land sør i Sør-Amerika, om å ekskludere Brasil om den demokratiske prosessen blir brutt.

Mercosur har en klausul om demokrati som kan tas i bruk om en demokratisk valgt regjering i et av medlemslandene avsettes. Det skjedde sist i 2012, da regjeringen i Paraguay ble styrtet.

- Har alle kjennetegnene til et kupp

Riksrettsprosessen har alle kjennetegnene til et kupp, siden den ikke har noen lovlig basis, sa hun.

- Det finnes ingen juridisk basis for riksrett. Jeg er ikke anklaget for korrupsjon eller overføring av offentlige midler; jeg har ingen bankkonti i utlandet, og ingen har anklaget meg for hvitvasking av penger, sa hun.

Rousseff sa at enkelte medlemmer av opposisjonen nå har begynt å støtte henne, ikke nødvendigvis fordi de er enig med henne, men fordi de ser på riksrettsprosessen som en trussel mot demokratiet.

Bakgrunnen for opposisjonens riksrettsprosess er anklager om at hun på ulovlig vis opptok lån i statlige banker for å få underskuddet på statsbudsjettet til å se mindre ut enn det i virkeligheten var.

Rousseff forsvarer seg med å si at dette har vært vanlig praksis i Brasil, både i sentralregjeringen og delstatene, i mange år, og at anklagene derfor bare er et påskudd til å avsette henne. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.