– Jeg er ikke rede til å gjøre det ennå, sa Ryan til TV-stasjonen CNN torsdag. Han la til at han håper å kunne gi sin støtte til Trump på et senere tidspunkt. Men da må eiendomsmogulen vise at han klarer å samle Det republikanske partiet.

Trump blir etter all sannsynlighet partiets kandidat i presidentvalget til høsten, etter at alle rivaler har trukket seg. Ryan er leder for Representantenes hus, det ene av to kamre i den amerikanske Kongressen.

Motvilje

Ryan er langt fra det eneste store navnet i Det republikanske partiet som holder Trump på en armlengdes avstand. Verken tidligere president George W. Bush eller presidentkandidaten fra 2012, Mitt Romney, planlegger å delta under landsmøtet i juli.

Deres motvilje mot å støtte Trump sender et tydelig signal til deres utstrakte nettverk for pengeinnsamling, som inkluderer noen av partiets viktigste givere.

– Nå kan du få en situasjon der mange av disse donorene blir sittende på sidelinjen, sier Spencer Zwick, som ledet Romneys innsamling som presidentkandidat og nå jobber som økonomisjef for Ryan.

Nærmer seg

Ifølge avisen Texas Tribune vil heller ikke George W. Bushs far, ekspresident George H.W. Bush, støtte Trump eller dukke opp på landsmøtet. Broren Jeb Bush, som holdt ut en stund i årets nominasjonskamp, kommer med samme beskjed – uten at det bekymrer Trump nevneverdig.

– Det synes jeg er greit. Jeg bryr meg ikke om at de ikke kommer, sa Trump og poengterte at han under hele valgkampen har kritisert Bush-familien.

Det er svært sannsynlig at landsmøtet Cleveland, Ohio vil utnevne den kontroversielle forretningsmannen som partiets kandidat i presidentvalget i november. Trump har også god mulighet til å sikre seg nominasjonen lenge før den tid. Han har allerede sikret seg 1.047 delegater til landsmøtet, mens kravet er 1.237 for å bli nominert.

Pengekamp

For Trump handler det derimot ikke bare om å vinne nominasjonen, men å faktisk kunne slå Demokratenes kandidat – som høyst sannsynlig blir Hillary Clinton – i presidentvalget. Mangemilliardæren varsler at han nå både vil forsøke å samle Det republikanske partiet og samle inn pengene som er nødvendig for en vellykket presidentvalgkamp.

Så langt har pengesterke Trump betalt for mesteparten av kampanjen sin selv. Han har sagt at han må vurdere å selge noen av aksjene sine for å samle inn alle pengene han trenger, men det er ikke noe forretningsmannen egentlig ønsker. Kilder i Trumps valgkampteam sier de vil møte med partiets nasjonalkomité for å samles om en pengeinnsamling som både vil sikre Trumps valgkamp og at Republikanerne beholder flertallet i Kongressen.

– Om vi virkelig skal styre, trenger vi flertall i Representantenes hus og Senatet. Vi vil samarbeide med partiet for å samle inn penger slik at kandidater lenger ned på listene også skal lykkes, sier Trumps valgkampsjef Corey Lewandowski. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.