I et manifest på 1800 ord skriver personen, som fortsatt er anonym, at debatten som har oppstått i kjølvannet er oppmuntrende, rapporterer den engelske avisen The Guardian.

Og varsleren avviser tvert beskyldninger om at han er en spion:

- For ordens skyld; jeg jobber ikke for noen myndighet eller etterretningsorganisasjon, direkte eller på kontrakt. Det har jeg aldri gjort. Mitt ståsted er mitt eget, skriver personen, som sist høst oversendt millioner av dokumenter til den tyske avisen Süddeutche Zeitung som senere ble delt med utvalgte journalister rundt i verden.

I Norge er det Aftenposten som har hatt tilgang på dokumentene.

- Må endres

Varsleren mener at selvom det ikke er ulovlig å opprette slike selskaper i land der den reelle eierne lett kan skjules, så viser dokumentene at selskapene kan brukes til å skjule en rekke typer kriminell aktivitet.

- Mediafortellingen har så langt fokusert på skandalen som ligger i hva som er tillatt og lovlig i dette systemet. Det som er tillatt er absolutt skandaløst og må endres, skriver personen.

I kjølvannet av lekkasjen har en rekke politikere måtte forlate sine poster, mens andre fortsatt - under ubehagelig søkelys. Flere lands myndigheter har sagt at de ønsker tilgang til de 11,5 millioner dokumentene for å vurdere strafferetslige skritt, men ICIJ, organisasjonen der journalistene fikk tilgang til dokumentene, har avvist å utlevere materiellet.

- Jeg kan imidlertid være villig til å samarbeide med politi og påtalemyndighet i den utstrekning jeg har mulighet, sier kilden.

Personen som står bak lekkasjen forteller også at dokumentene ble tilbudt en rekke større medieorganisasjoner, uten at disse viste interessert.

- Til og med WikiLeaks svarte ikke på sin tipslinje ved flere anledninger, skriver kilden.

Digital revolusjon

Varsleren mener det er viktig å huske på at Mossack Fonseca på ingen måte jobbet alene for å holde forhold skjult.

- Til tross for flere bøter og dokumenterte brudd på regler, fant det allierte og klienter i store advokatfirmaer i nær sagt hele verden, skriver lekkasjekilden.

Likevel er personen optimistisk med tanke på fremtiden. I en tid med "billig, ubegrenset digital lagring" og internett som krysser landegrenser "vil den neste revolusjonen være digitalisert".

- Eller kanskje den allerede har startet, skriver kilden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.