- En stemme for å forlate EU vil skape usikkerhet om Storbritannias langsiktige økonomiske forhold til EU og resten av verden. Det vil også potensielt forsterke økonomisk risiko for landet, konkluderer Det internasjonale valutafondet i en fersk rapport fredag.

Bakgrunn:

Den 23. juni avholder Storbritannia folkevastemning om landet skal forlate EU, en såkalt «Brexit». Meningsmålingene viser nær dødt løp blant de ulike sidene i avstemningen.

IMF-økonomene, som har undersøkt de potensielle effektene av at Storbritannia forlater EU, viser til følgende risiko for britisk økonomi:

  • Fallende økonomisk aktivitet, som vil påvirke ansettelser negativt og føre til færre investeringer.
  • Høy gjeld i britiske husholdninger og statlige budsjettunderskudd kan forsterkes.
  • Landet sliter allerede med fallende produktivitetsvekst, som kan forsterkes dersom landet forlater EU.
  • Betraktelige fall i inntekter, ettersom handel vil påvirkes negativt.
  • Storbritannias hovedstad London er i dag regnet som et av de ledende globale finanssentrum. Denne statusen vil ifølge IMF London gradvis miste dersom landet forlater EU

Konklusjonene fra IMF støtter opp under det en rekke andre organisasjoner og aktører har konkludert med, deriblant OECD - en gruppe rike land, og det britiske finansdepartementet.

Stor enighet

- Gjennomgangstonen er at det er stor enighet om disse effektene. De fleste økonomer er enige i disse konklusjonene, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets til DN. Han har blant annet ansvare for å følge britisk økonomi i meglerhuset.

Han er enig i de fleste konklusjonene i den ferske IMF-rapporten.

- Sånn vi ser det virker det på mange måter rimelig å forvente negative konsekvenser av at Storbritannia forlater EU. På kort sikt kan det skape mye støy, sier han.

Seniorøkonomen sier likevel at effektene på lengre sikt er usikre.

- Man vet ikke helt hva man går til, sier han.

Økonomi mot ideologi

Siden som ønsker å bli i EU, som er ledet an av Storbritannias statsminister David Cameron, bruker ofte de økonomiske argumentene nevnt over som argumenter for å bli i EU. Men motstanderne av britisk EU-medlemskap heller mer mot ideologiske argumenter.

- Mye av begrunnelsen for å gå ut av EU vil være å legge mer vekt på andre forhold enn økonomien, sier Magnussen.

Han trekker blant annet frem følgende temaer som støtter opp under de som ønsker seg en «Brexit»:

  • Ønsker ikke å bidra økonomisk til EUs felleskasse
  • Det er en følelse av at Storbritannia har for lite innflytelse i EU. mange briter ønsker ikke å følge reguleringer og bestemmelser fra EU
  • Det er også mye misnøye knyttet til flyktningestrømmen inn i Europa, og mange briter vil ikke følge EUs regler og bestemmelser for hvor mange flyktninger de skal ta inn. Mange innvandringsskeptiske briter støtter en «Brexit»

- Det er viktig å huske på at det er stor usikkerhet i beregninger om effektene av en slik avgjørelse. De er ofte basert på skjønn og politiske elementer, det ser vi elementer av både i OECD og Finansdepartementet, sier Magnussen.

Sentralbanken advarer

Den britiske sentralbanken Bank of England kom med en oppdatering torsdag, der den blant annet tok for seg de mulige effektene av at Storbritannia forlater EU.

Den britiske sentralbanksjefen Mark Carney advarte i oppdateringen om at dersom Storbritannia forlater EU så vil risikoen for landet «muligens inkludere en teknisk resesjon», ifølge BBC. En teknisk resesjon er to kvartaler på rad med negativ økonomisk vekst.

Uttalelsen er sett på som sterke ord fra sentralbanksjefen og flere ledende stemmer i kampanjen for å forlate EU krevde i kjølvannet av uttalelsen at Carney burde fratre sin stilling.

Sentralbanken svarte med at den hadde en «plikt til å gjøre sitt syn kjent».

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Omfattende juks på NHH får konsekvenser  

Asia i dag: Apple satser milliarder på Uber-klone

19-åringene dropper «friåret» dnPlus  (DN+)

Trodde han hadde gjort et «oljekupp» på Børsen. Det han ikke visste var at DNB straks satte seg ned og skrev et brev (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Smeller ansiktet i asfalten i 55 kilometer i timen
Martin Hoff ble fraktet bort til flere dager på sykehuset etter det fæle fallet i Skien. Halvannen uke senere er oppsummeringen at han hadde griseflaks.
01:08
Publisert:

Hysterisk gateracer
Ford Focus RS setter spor på asfalten og i sjelen.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Episode 8: Advokater som snubler over på andre siden av loven, sprekker i Norwegian-lakken og hvilken diagnose skal vi stille på den norske pasienten?

&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:EU" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:David_Cameron" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Mark_Carney" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Bank_of_England" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Brexit" relevance="0.4"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.